Free Vocabulary MCQs with Answers

3146 Vocabulary MCQs from English, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

3146 questions · page 297 of 315

2961. Select the option which fits appropriately in the blank:Spring is _. It will be warmer soon.

  • A. on the way
  • B. to be coming
  • C. eventually
  • D. prepared now

Explanation: Best suitable match is 'on the way'Spring is on the way. It will be warmer soon.

Correct answer: on the way

2962. Choose the correct antonym of the given word:Eradication

  • A. Suppression
  • B. Termination
  • C. Control
  • D. Establish

Explanation: To establish something means to begin it or bring it about. It means the complete opposite of eradication.

Correct answer: Establish

2963. Choose the correct antonym to the given word:Interruption

  • A. Break
  • B. Continuity
  • C. Injury
  • D. Difference

Explanation: The unbroken and consistent existence or operation of something over time is continuity. It is the opposite of interruption.

Correct answer: Continuity

2964. Shah Jahan _ the great mosque at Delhi.

  • A. Founded
  • B. Built
  • C. Raised
  • D. Established

Explanation: The correct answer is 'Built' as Shah Jahan physically constructed the great mosque at Delhi. 'Founded' and 'Established' are more appropriate for organizations or institutions, while 'Raised' is not typically used to describe building construction.

Correct answer: Built

2965. He _on a very extraordinary ambition.

  • A. Arrived
  • B. Came
  • C. Decided
  • D. Hit

Explanation: Decided - the pronoun "on" hints that decided should be used as no other word is fitting as well as since people "decide upon" topics.

Correct answer: Decided

2966. He was _ of theft in the court.

  • A. Charged
  • B. Blamed
  • C. Reported
  • D. Accused

Explanation: Charged - criminals in court are charged or sentenced.

Correct answer: Charged

2967. Our flight was _ from Lahore to Islamabad airport.

  • A. Diverted
  • B. Reflected
  • C. Deflected
  • D. Shifted

Explanation: To divert something means to change its current path to a different one. In this example the plane lands in a different location compared to its original one due to being diverted.Reflect means for a surface or body to throw back heat, light, or sound without absorbing it.To deflect means for an object to change direction after hitting something. Or for one to cause someone to deviate from an intended purpose.To shift means too change position. The plane can shift from one runway to another but it is more appropriate to say that it diverted its route from one to another.

Correct answer: Diverted

2968. The traveler _ a long detour to water the camels.

  • A. Took
  • B. Sought
  • C. Saw
  • D. Made

Explanation: The word "took" means to undertake or perform an action, which is the appropriate verb to use in this sentence to convey that the traveller acted by taking a detour to water the crops "Sought" means to look for, which does not make sense in this context. "Saw" means to perceive with the eyes, which is not appropriate in this sentence. "Made" means to create or construct something, which is not relevant to the sentence.

Correct answer: Took

2969. Shah Jahan _ the great mosque at Delhi.

  • A. Founded
  • B. Created
  • C. Raised
  • D. Established

Explanation: Founded is the more appropriate word in this context because it signifies the establishment or initiation of the construction of the mosque. "Created" might imply a more artistic or creative act, which doesn't accurately describe the process of building a mosque.

Correct answer: Founded

2970. She managed to _ a ticket for the cricket match.

  • A. Procure
  • B. Obscure
  • C. Improvise
  • D. Preclude

Explanation: Procure means to obtain (something).It is obvious that Procure will be best choice.

Correct answer: Procure