Free Vocabulary MCQs with Answers

3146 Vocabulary MCQs from English, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

3146 questions · page 221 of 315

2201. Comprehend key vocabulary. Apart from cows, buffaloes are also _ for milk production.

  • A. reared
  • B. grown
  • C. developed
  • D. produced

Explanation: If you rear a young animal, you keep and look after it until it is old enough to be used for work or food, or until it can look after itself.

Correct answer: reared

2202. It is necessary to _ standards are maintained.

  • A. Control
  • B. Influence
  • C. Ensure
  • D. Insure

Explanation: Ensure means to make certain that something happens or is done. It is related to guaranteeing a specific outcome. Hence, C is the correct option.

Correct answer: Ensure

2203. Because of his _ habits, he could not save much money.

  • A. Extravagant
  • B. Frugal
  • C. Unsavoury
  • D. Bad

Explanation: OPTION A: Extravagant means spending too much money, or using too much of something. Therefore, he could not save much money due to his extravagant habits. Hence, A is the correct option. OPTION B: Frugal means being careful about spending money or using things. OPTION C: Unsavoury means tasteless, unpleasant in taste or smell.OPTION D: Bad means not good in any manner or degree.

Correct answer: Extravagant

2204. In the following question, comprehend the key vocabulary:The next-door neighbor's dog is _ loud. He constantly barks throughout the night.

  • A. Quite
  • B. Quit
  • C. Quiet
  • D. Barely

Explanation: 'Quite' implies the dog was loud. 'Quite ' is used to refer to the utmost degree or completely.

Correct answer: Quite

2205. In the following question, comprehend the key vocabulary:I'm now going to give you 10 _ tips for running a really successful website.

  • A. Invaluable
  • B. Valueless
  • C. Unworthy
  • D. Unprofitable

Explanation: Since these tips will create a successful website, i.e. the tips are extremely helpful and important thus making them invaluable.

Correct answer: Invaluable

2206. Select the option which fits appropriately in the blank:A really sophisticated person would never be _ enough, to think that he is always right.

  • A. Reverent
  • B. Naive
  • C. Articulate
  • D. Humble

Explanation: If someone always thinks they're right, that is foolish on their behalf, therefore it would be 'naive' for a sophisticated person.

Correct answer: Naive

2207. Comprehend key vocabulary.I can't display more books! There aren't enough _ to put them on.

  • A. leaves
  • B. cases
  • C. places
  • D. place

Explanation: I can't display more books! There aren't enough places to put them on.

Correct answer: places

2208. Comprehend key vocabularysecular

  • A. Non-religious
  • B. Unpopular
  • C. Special
  • D. Notable

Explanation: Secular means not connected with religious or spiritual matters.

Correct answer: Non-religious

2209. Comprehend key vocabulary.Tumultuous

  • A. Tranquil
  • B. Frightened
  • C. Turbulent
  • D. Despairing

Explanation: 'Tumultuous' means making an uproar or loud, confused noise so turbulent would make an appropriate synonym.

Correct answer: Turbulent

2210. Comprehend key vocabulary.It needed the collective genius of mankind to ............ the wheel.

  • A. Discover
  • B. Find
  • C. Perform
  • D. Invent

Explanation: The wheel was created by mankind thus it can be said it was invented.

Correct answer: Invent