Free Man and His Environment MCQs with Answers

382 Man and His Environment MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

382 questions · page 34 of 39

331. What is the niche of an organism in an ecosystem?

  • A. Role played by many organisms in an ecosystem
  • B. Role played by a dead organism in an ecosystem
  • C. Role played by community of microorganisms in their ecosystem
  • D. Role played by an organism in its ecosystem

Explanation: The niche of an organism is the role that it plays in a community, especially its living conditions and its interaction with other organisms in the community, and also its behavior and influence.

Correct answer: Role played by an organism in its ecosystem

332. The distinct levels or links of food chain are called

  • A. Trophic level
  • B. Food web
  • C. Energy pyramid
  • D. Food chain

Explanation: A trophic level refers to a level or a position in a food chain, a food web, or an ecological pyramid.

Correct answer: Trophic level

333. A relationship between two or more organisms of different species in which all partners get benefit is called

  • A. Symbiosis
  • B. Parasitism
  • C. Commensalism
  • D. Predation

Explanation: Symbiosis is the interaction of two dissimilar organisms, in which both organisms benefit from the interaction.

Correct answer: Symbiosis

334. Population of different species (plants and animals) living in the same habitat form a:

  • A. Community
  • B. Ecosystem
  • C. Biosphere
  • D. Microhabitat

Explanation: A community is a group of interacting species, which live in the same location.

Correct answer: Community

335. Living part of ecosystem is:

  • A. Lithosphere
  • B. Hydrosphere
  • C. Community
  • D. Biosphere

Explanation: The biosphere is the part of an ecosystem which integrates all living organisms and their relationship with one another.

Correct answer: Biosphere

336. A living association between two living organisms of different species that is beneficial to both partners is called:

  • A. Commensalism
  • B. Parasitism
  • C. Mutualism
  • D. Predation

Explanation: A symbiotic relationship, or symbiosis, is a close and long-term biological interaction between two different species. The relationship can be categorized into three main types: mutualism, where both species benefit; commensalism, where one benefits and the other is unharmed; and parasitism, where one benefits at the expense of the other.

Correct answer: Mutualism

337. Individual successions are known as

  • A. Primary successions
  • B. Secondary successions
  • C. Seres
  • D. Xeroses

Explanation: The term specifically used for each individual succession in animal or plant is called seres. Therefore this is the right option here.

Correct answer: Seres

338. Which one of the following is the ultimate distributional unit within which a species is restrained by the limitations of its physical structure and physiology?

  • A. Niche
  • B. Biome
  • C. Ecosystem
  • D. Habitat

Explanation: The given statement is the definition of Niche given by Grinnell. Therefore opt A is the right choice here.

Correct answer: Niche

339. All herbivores belong to which trophic level in the food chain?

  • A. T1
  • B. T2
  • C. T3
  • D. T4

Explanation: Herbivores which are the primary consumers belong to trophic level 2.

Correct answer: T2

340. How many food chains are present in the following food web?

  • A. 5
  • B. 3
  • C. 6
  • D. 4

Explanation: A series of organisms each dependent on the next as a source of food is called a food chain. Food web A system of interlocking and interdependent food chains. There are four food chains in the given food web.

Correct answer: 4