Free Kingdom Plantae MCQs with Answers

419 Kingdom Plantae MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

419 questions · page 36 of 42

351. The event which does NOT occur in the life cycle of gymnosperms is the formation of:

  • A. Pollen tube
  • B. Two male gametes
  • C. Endosperm nucleus
  • D. Multi-nucleated female gametophyte

Explanation: The correct answer is Option B: two male gametes.In gymnosperms, unlike angiosperms, there is no double fertilization event that results in the formation of two male gametes. Instead, gymnosperms typically produce one sperm cell that fertilizes the egg.

Correct answer: Two male gametes

352. In contrast to the female gametophyte of angiosperms, the female gametophyte of gymnosperms bears two or more

  • A. Synergids
  • B. Archegonia
  • C. Polar nuclei
  • D. Antipodal cells

Explanation: Female gametophyte of gymnosperms typically contains archegonia, which are flask-shaped structures containing the egg cell. So option B is correct. The female gametophyte of angiosperm not gymnosperms typically consists of seven cells with eight nuclei: one egg cell, two synergid cells, three antipodal cells, and one central cell with two polar nuclei. So option A, C and D are incorrect.

Correct answer: Archegonia

353. Which one of the following statements is wrong?

  • A. Algae increase the level of dissolved oxygen in the immediate environment.
  • B. Algin is obtained from red algae and carrageenan from brown algae.
  • C. Agar­agar is obtained from Gelidium and Gracilaria
  • D. Laminaria and Sargassum are used as food

Explanation: (b) : Alginic acid is obtained from brown algae whereas carrageenan is obtained from red algae.

Correct answer: Algin is obtained from red algae and carrageenan from brown algae.

354. Which one of the following statements is wrong?

  • A. Chlorella and Spirulina are used as space food
  • B. Mannitol is stored food in Rhodophyceae
  • C. Algin and carrageenan are products of algae
  • D. Agar­agar is obtained from Gelidium and Gracilaria

Explanation: (b) : Laminarin and mannitol are food reserves of brown algae or Phaeophyceae. Rhodophycean algae store food in the form of floridean starch.

Correct answer: Mannitol is stored food in Rhodophyceae

355. Select the wrong statement:

  • A. In Oomycetes, the female gamete is smaller and motile, while the male gamete is larger and non­motile.
  • B. Chlamydomonas exhibits both isogamy and anisogamy and Fucus shows oogamy.
  • C. Isogametes are similar in structure, function and behaviour
  • D. Anisogametes differ either in structure, function, or behavior.

Explanation: . (a ): In oomycetes, like other oogamous organisms female gamete is large and non­ motile, while male gamete is small and motile.

Correct answer: Anisogametes differ either in structure, function, or behavior.

356. Which one of the following statements is correct?

  • A. The seed in grasses is not endospermic
  • B. Mango is a parthenocarpic fruit
  • C. A proteinaceous aleurone layer is present in maize grain.
  • D. A sterile pistil is called a staminode

Explanation: (c) : Grass seeds are endospermic. Mango is a seeded fruit. A sterile pistil is called pistillode and a sterile stamen is called staminode. Maize grains consist of fruit wall, seed coat, endosperm, and embryo. The endosperm occupies most of the interior of the grain and consists of two parts, hornyaleurone layer and mainly the storage layers. The aleurone layer lies immediately below the grain covering and is 1­3 cell thick. Aleurone cells are thick-walled with cytoplasm filled with aleurone grains which produce enzymes during seed germination to mobilize stored nutrients.

Correct answer: A proteinaceous aleurone layer is present in maize grain.

357. Which of the following is true about bryophytes?

  • A. They are thalloid
  • B. They possess archegonia
  • C. They contain chloroplast
  • D. All of these

Explanation: Bryophytes are thalloid, contain chloroplasts, and have archegonia for sexual reproduction.

Correct answer: All of these

358. Bryophytes are dependent on water, because:

  • A. Water is essential for their vegetative propagation
  • B. The sperms can easily reach up to egg in the archegonium
  • C. Archegonium has to remain filled with water for fertilization
  • D. Water is essential for fertilization for their homosporous nature

Explanation: Water helps motile sperms swim to reach the egg in archegonium for fertilization.

Correct answer: The sperms can easily reach up to egg in the archegonium

359. Bryophytes can be separated from algae, because they:

  • A. Possess archegonia
  • B. Contain chloroplast
  • C. Have thalloid forms
  • D. Have no conducting tissue

Explanation: Bryophytes have true multicellular sex organs like archegonia, unlike algae.

Correct answer: Possess archegonia

360. Juicy hair-like structures observed in the lemon fruit develop from:

  • A. Exocarp
  • B. Mesocarp
  • C. Endocarp
  • D. Mesocarp & endocarp

Explanation: The juicy hair-like structures in lemon are formed from the endocarp, which contains juice-filled cells.

Correct answer: Endocarp