Free Kingdom Plantae MCQs with Answers

419 Kingdom Plantae MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

419 questions · page 37 of 42

361. Which of the following statement about plants is incorrect?

  • A. All are eukaryotes
  • B. They are multicellular
  • C. Non-motile organisms
  • D. Are heterotrophs

Explanation: Plants are classified as autotrophs. Autotrophs are organisms that produce their own food using inorganic substances, usually through the process of photosynthesis. In the case of plants, they are primary producers that can synthesize organic compounds, such as sugars, from carbon dioxide and water, with the help of sunlight.

Correct answer: Are heterotrophs

362. The scientific name of Thorn apple is:

  • A. Datura stramonium
  • B. Datura alba
  • C. Solanum nigrum
  • D. Nicotiana tabacum

Explanation: This is the correct scientific name for Thorn apple. It's a poisonous flowering plant in the nightshade family (Solanaceae). Other common names for Datura stramonium include Jimsonweed, Devil's trumpet, and Mad apple.

Correct answer: Datura stramonium

363. The scientific name of Thorn Apple is:

  • A. Sycopodium phlogmaria
  • B. Anthocoros fusiform
  • C. Ginkgo biloba
  • D. Datura alba
  • E. Agaricus bisporus

Explanation: The scientific name of Thorn Apple is Datura stramonium. Thorn Apple is a common name for this plant, and it is also known by various other names such as Jimsonweed, Devil's Snare, and Moonflower. Datura stramonium belongs to the Solanaceae family and is known for its trumpet-shaped flowers and spiny fruit capsules. It contains alkaloids with hallucinogenic properties and has a long history of traditional medicinal and ceremonial uses. However, it is important to note that the plant is toxic and can be dangerous if ingested.

Correct answer: Datura alba

364. Which one of the following statements is correct?

  • A. Endothecium produces the microspores
  • B. Tapetum nourishes the developing pollen
  • C. Hard outer layer of pollen is called intine
  • D. Sporogenous tissue is haploid

Explanation: A microsporangium is generally surrounded by four wall layers - the epidermis, endothecium, middle layers and the tapetum. The outer three wall layers perfom the function of protection and help in dehiscence of anther to release the pollen. The innermost wall layer is the tapetum. It nourishes the developing pollen grains. Cells of the tapetum are food rich and possess dense cytoplasm and generally have more than one nucleus. They disintegrate to liberate the contents which is absorbed by the developing spores.

Correct answer: Tapetum nourishes the developing pollen

365. Filiform apparatus is a characteristic feature of:

  • A. Suspensor
  • B. Egg
  • C. Synergid
  • D. Zygote

Explanation: Filliform apparatus is a mass of finger like projections of the wall into the cytoplasm. It is present in synergids (help cells) of the embryo sac, in the micropylar region. It guards the pollen tube inside the ovule towards the embryo sac.

Correct answer: Synergid

366. Plants of this group are called ferns:

  • A. Filicinae
  • B. Angiospermae
  • C. Gymnospermae
  • D. All of these options

Explanation: Refer to FTB, Ferns belong to the group Pteropsida, subgroup or class filicinae which are the most abundant group of seedless vascular plants in warm and moist tropical regions.

Correct answer: Filicinae

367. Which of the following belong to collenchyma cells?

  • A. Fibers.
  • B. Vessels.
  • C. Sclereides.
  • D. None of these.

Explanation: The first three options are features of schlerenchyma.

Correct answer: None of these.

368. Which of the following has rootless sporophytes?

  • A. Psilopsida.
  • B. Lycopsida.
  • C. Tracheophyta.
  • D. Sphenopsida.

Explanation: a) Psilopsida: Psilopsida, also known as whisk ferns, have rootless sporophytes. Sporophytes are the diploid stage in the plant life cycle that produces spores. In whisk ferns, the sporophytes lack true roots.

Correct answer: Psilopsida.

369. Name the class that contains seedless plants.

  • A. Angiospermae.
  • B. Gemnospermae.
  • C. Paraphsys.
  • D. Filicineae.

Explanation: d) Filicineae: Filicineae, also known as ferns, are a class of seedless vascular plants. They reproduce via spores and do not produce seeds. While they are seedless, the term "Filicineae" is more commonly used to refer to the fern family rather than a class.

Correct answer: Filicineae.

370. Which of the following may build coral reefs along with coral animals?

  • A. Myxomycota
  • B. Green algae
  • C. Brown algae
  • D. Red algae

Explanation: Some red algae incorporate calcium carbonate in their cell walls from the ocean and take part in building coral reefs alongwith coral animals.

Correct answer: Red algae