Free Kingdom Animalia MCQs with Answers

912 Kingdom Animalia MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

912 questions · page 63 of 92

621. Which of the following animals have scattered cells with cell tissue grade organisation?

  • A. Sponge
  • B. Hydra
  • C. Liver fluke
  • D. Ascaris

Explanation: Hydra shows a tissue level of organization. This means its body is made up of many cells that are grouped into two main layers (tissues), and these tissues have specialized functions.Sponges are simpler and show only a cellular level of organization. Their cells work independently, without forming true tissues.Liver fluke and Ascaris are more advanced and show an organ-system level of organization. Their cells form tissues, tissues form organs, and the organs work together in systems (like digestive or reproductive systems) to keep the body functioning.

Correct answer: Hydra

622. The most appropriate term to describe the life cycle of Obelia is:

  • A. Metamorphosis
  • B. Neoteny
  • C. Metagenesis
  • D. All of these.

Explanation: Obelia belong to the Phylum Coelenterata. In Obelia, the lifecycle includes two clearly defined phases i.e a fixed polypoid phase (hydroid colony) and a pelagic medusoid phase. Hydroid colony has no gonads and reproduces by asexual budding to give rise to medusae. On the other hand, medusae reproduce exclusively a by sexual method (ova and sperms) to give rise to new hydroid colonies. This fact apparently seems to have given rise to the idea of alternation of generations, also called metagenesis.

Correct answer: Metagenesis

623. The formation of a canal system in sponges is due to:

  • A. Folding of inner walls
  • B. Gastrovascular system
  • C. Reproduction
  • D. Porous walls

Explanation: Canal system in sponges develops due to folding of body wall. Three types of canal systems in sponges are ascon type, sycon type and leucon type. Leucon type of canal system is most advanced and develops by folding of body wall. Ascon type of canal system is most primitive and shows minimal foldingSo, the correct answer is 'Folding of inner walls'

Correct answer: Folding of inner walls

624. Radial symmetry is usually exhibited in animals which:

  • A. Are attached to the substratum
  • B. Have one opening of alimentary canal
  • C. Live in water
  • D. Have ciliary mode of feeding

Explanation: The organisms attached to the substratum possess radial symmetry in all vertical planes. All the animals belonging to cnidaria (e.g. jellyfish) and echinodermata (e.g. starfish) are radially symmetrical and typically sessile in their adult form. In radial symmetry, the parts in an organ or organism, when cut through the centre in any direction, produce two halves that are mirror images of each other.

Correct answer: Are attached to the substratum

625. What is true about Taenia saginata?

  • A. Life history has pig as intermediate host
  • B. There are two large suckers on scolex
  • C. Rostellar hooks are absent
  • D. Rostellum has double circle of hooks

Explanation: The beef tapeworm Taenia saginata is similar to the pork tapeworm Taenia solium, in structure and life history. It is the commonest tapeworm of man with a much greater incidence than that of T. solium. Scolex bears four strong, rounded, adhesive suckers but lacks hooks and rostellum.

Correct answer: Rostellar hooks are absent

626. The bullfrog of India is:

  • A. Rana tigrina
  • B. R. sylvatica
  • C. R. ecutesbeiana
  • D. R. esculenta

Explanation: The common Indian bull frog Rana tigrina lives in or near permanent freshwater lakes, ponds and streams. It is in the water most of the time. It lives near water mainly for two reasons: (i) To keep skin moist to continue with cutaneous respiration, and (ii) To immediately jump or slip into wate to escape from enemies.

Correct answer: Rana tigrina

627. Aristotle's lantern occurs in which class?

  • A. Echinoidea
  • B. Asteroidea
  • C. Holothuroidea
  • D. Ophiuroidea

Explanation: Aristotle's lantern occurs in the Class Echinoidea. Five teeth surrounding the mouth are attached to a masticatory apparatus call Aristotle's lantern. It is named Aristiotle's lantern after its discoverer and because it resembles an ancient Greek ship lantern. It is situated within the test and projects slightly through the mouth. It consists of five large calcareous plates, called pyramids or alveoli. By means of special protractor and retractor muscles, the lantern can be partially protracted and retracted through the mouth. Aristotle's lantern is used in feeding.

Correct answer: Echinoidea

628. The simplest type of canal system in Porifera is:

  • A. Ascon type
  • B. Leucon type
  • C. Sycon type
  • D. Radial type

Explanation: Sponges belong to the Phylum Porifera. Ostia, spongocoel and osculum together form a canal system which is characteristic of all sponges. Canal system of Leucosolenia is of ascon type. It is the simplest type of canal system found in sponges. Water enters directly through ostia into the central spongocoel, which is lined by choanocytes, and leaves through osculum. Sycon type of canal system is found in Sycons and Leucon type is found in Spongilla. There is no canal system named as a radial type.

Correct answer: Ascon type

629. Which one occurs in echinodermata?

  • A. Bilateral symmetry
  • B. Radial symmetry
  • C. Porous body
  • D. Soft skin

Explanation: Radial symmetry is the arrangement of parts in an organ or organism such that cutting through the centre of the structure in any direction produces two halves that are mirror images of each other. All animals belonging to the cnidaria (e.g., jellyfish) and adult echinodermata (e.g., starfish) are radially symmetrical.

Correct answer: Radial symmetry

630. Classification of Porifera is based on

  • A. Branching
  • B. Spicules
  • C. Reproduction
  • D. Symmetry

Explanation: The Phylum Porifera is divided into three classes on the basis of spicules (skeleton) : calcarea or calcispongiae, hexactinellida or hyalospongiae and demospongiae or sclerospongiae. Class Calcarea have calcareous spicules, Class Hexactinellida have siliceous spicules and Class Demospongiae have siliceous spicules or spongin fibres.

Correct answer: Spicules