Free Kingdom Animalia MCQs with Answers

912 Kingdom Animalia MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

912 questions · page 64 of 92

631. Kala azar and Oriental Sores are spread by the _

  • A. Housefly
  • B. Bed bug
  • C. Sand fly
  • D. Fruit fly

Explanation: Visceral leishmaniasis, also known as kala azar and black fever, is the most severe form of leishmaniasis, a disease caused by parasites of the Leishmania genus. It is transmitted by the sand fly. The adult female sand fly is a bloodsucker, usually feeding at night on sleeping prey. When the fly bites an animal infected with L. donovani, the pathogen is ingested along with the prey's blood. Leishmania tropica produces skin ulcers known as oriental sores or Delhi sores. The disease is spread by sand flies. The parasite lives in the endothelial cells of skin capillaries. It leads to ulcerated wounds with raised edges which do not cause much pain.

Correct answer: Sand fly

632. Earthworms are:

  • A. Useful
  • B. Harmful
  • C. More useful than harmful
  • D. More harmful

Explanation: Earthworms are very useful. All over the world they are used as bait for fishing. Earthworms are in general beneficial to agriculture. Their habit of burrowing and swallowing earth increases fertility of soil in many ways. Their burrows permit penetration of air and moisture in porous soil, improve drainage, and make easier the downward growth of roots. Excretory wastes and other secretions of worms also enrich soil by adding nitrogenous matters that form important plant food. Earthworms were also used as medicines in the past. They were used to cure stones in the bladder, the yellowness of jaundice, pyorrhoea, piles, rheumatism, gout and diarrhoea. Earthworms are easily obtained and are of convenient size for dissections. They are, therefore, universally employed for class studies and for investigations in general and comparative physiology.

Correct answer: More useful than harmful

633. The Typhlops is a _:

  • A. Sea snake
  • B. Glass snake
  • C. Blind snake
  • D. Grass snake

Explanation: Typhlops is a genus of blind snakes (non poisonous snakes) found in Europe, Africa, Asia and Central and South America. Sea snakes are poisonous snakes while grass snakes are non poisonous. The Glass snake is a lizard.

Correct answer: Blind snake

634. The necturus is a:

  • A. Hell bender
  • B. Congo eel
  • C. Mud puppy
  • D. Blind worm

Explanation: The necturus is a mud puppy belonging to the Order Urodela of Class Amphibia. Hell bender is a large salamander. Amphiuma is a Congo Eel and Ichthyophis is a blind worm.

Correct answer: Mud puppy

635. The Organ Pipe Coral is a _

  • A. Tubipora
  • B. Astraea
  • C. Helipora
  • D. Fungia

Explanation: The common name of the Tubipora is Organ Pipe Coral. It is a marine animal of the Class Anthozoa (Phylum Cnidaria). It occurs on reefs in shallow waters of the Indian and Pacific oceans and is characterized by long, parallel upright polyps or stalks, supported by a skeleton of rigid tubes of calcium carbonate.

Correct answer: Tubipora

636. Select the correct statement from the ones given below with respect to Periplaneta americana:

  • A. Nervous system located is dorsally and consists of segmentally arranged ganglia joined by a pair of longitudinal connectives.
  • B. Males bear a pair of short thread like anal styles.
  • C. There are 16 very long Malpighian tubules present at the junctions of the midgut and hindgut.
  • D. Grinding of food is carried out only by the mouth parts.

Explanation: Nutrition The posterior segment of cockroaches bears appendages called anal cerci. These are found in both male and female, but male cockroaches can be distinguished by female ones by the presence of an extra pair of accessory appendages called anal styles. These assist during copulation.

Correct answer: Males bear a pair of short thread like anal styles.

637. Which one of the following correctly describes the location of some body parts in the earthworm Pheretima?

  • A. Four pairs of spermathecae in the 4th and 7th segments
  • B. One pair of ovaries attached at the intersegmental septum of the 14th and 15th segments
  • C. Two pairs of testes in the 10th and 11th segments
  • D. Two pairs of accessory glands in the 16th and 18th segments

Explanation: In the Pheretima, two pairs of the testis sac are situated in the tenth and eleventh segments. Each testis sac of the tenth segment encloses a testis and a seminal funnel. Each testis sac of the eleventh segment encloses a testis, a seminal vesicle and a seminal funnel.

Correct answer: Two pairs of testes in the 10th and 11th segments

638. Pheretima posthuma are highly useful because:

  • A. Their burrows make the soil loose
  • B. They make the soil porous, leave their castings and take organic debris in the soil
  • C. They are used as fish meal
  • D. They kill the birds due to biomagnification of chlorinated hydrocarbons

Explanation: Pheretima Posthuma are highly useful and beneficial in agriculture. Their habit of burrowing and swallowing earth makes it porous and increases the soil fertility in many ways. Their burrows permit penetration of air and moisture in porous soil and their excretory wastes and other secretions also enrich soil by adding nitrogenous matters to the soil. Pheretima posthuma is not used as fish meal. Whereas a small white earthworm (Enchytraeus albidus) is often grown in soil and used to feed aquarium fish.

Correct answer: They make the soil porous, leave their castings and take organic debris in the soil

639. A feature shared by all animals:

  • A. Motile
  • B. Aquatic lifestyle
  • C. Locomotion by limbs
  • D. Heterotrophy

Explanation: All animals are heterotrophs, which means they rely on consuming other organisms for nutrition. This is a fundamental trait that distinguishes them from autotrophs, like plants, which can produce their own food through photosynthesis. The other options are not universal among animals: some animals, such as sponges, are sessile and not motile; animals inhabit both aquatic and terrestrial environments, so an aquatic lifestyle is not a shared trait; and not all animals have limbs, as many invertebrates move in other ways.

Correct answer: Heterotrophy

640. Pseudocoelom develops from:

  • A. Blastostyle
  • B. Blastocoel
  • C. Blastocyst
  • D. Mesoderm

Explanation: The body cavity that is formed from Blastocoel (cavity that is formed at blastula stage of developing embryo) is called pseudocoelom.

Correct answer: Blastocoel