Free Gravitation MCQs with Answers

265 Gravitation MCQs from Physics, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

265 questions · page 18 of 27

171. The mean density of earth is:

  • A. 5462 kgm-3
  • B. 5462 gm-3
  • C. 5462 kgm3
  • D. None of these

Explanation: A is correct. It is a fact that the mean density of Earth is approximately 5.5 x 103 kgm-3 .

Correct answer: 5462 kgm-3

172. Acceleration due to gravity is given by the equation:

  • A. Option A
  • B. Option B
  • C. Option C
  • D. Option D

Explanation: B is correct as per the derived formula. g= GM/R2 .

Correct answer: Option B

173. Value of acceleration due to gravity gh at height h is given by the equation:

  • A. Option A
  • B. Option B
  • C. Option C
  • D. Option D

Explanation: The Explanation for this question will be added soon!

Correct answer: Option B

174. The radius of earth is:

  • A. 6400 m
  • B. 6400 km
  • C. 6400 cm
  • D. 6400 dm

Explanation: B is correct. It is a fact that the radius of the Earth is 6400 km.

Correct answer: 6400 km

175. It is a measure of the reluctance of an object to change its state of motion when force is applied:

  • A. Mass
  • B. Inertial mass
  • C. Gravitational mass
  • D. None of the above

Explanation: B is correct. Inertia is the measure of the reluctance of an object to change its state of motion when force is applied according to the 1st law of motion.

Correct answer: Inertial mass

176. Acceleration due to gravity at a depth x is given as:

  • A. Option A
  • B. Option B
  • C. Option C
  • D. Option D

Explanation: A is the correct option as per the derived formula.

Correct answer: Option A

177. When a body is lifted to twice earth's radius above the surface of the earth, the value of g decreases by:

  • A. Two times
  • B. Three times
  • C. Six times
  • D. Nine times

Explanation: D is correct. g= GM/r 2 , as the distance is increased from R to 3R so g' will be =GM/9r2 As a result g' will be 9 times less than g.

Correct answer: Nine times

178. The frequency of rotation for artificial gravity is:

  • A. Option A
  • B. Option B
  • C. Option C
  • D. Option D

Explanation: C is correct as per the derived formula, formed by using centripetal acceleration.

Correct answer: Option C

179. Freely falling bodies are in a state of:

  • A. Rest
  • B. Static equilibrium
  • C. Dynamic equilibrium
  • D. Weightlessness

Explanation: Dis correct. Freely falling bodies are already accelerating at a 9.81 m/s2 so experience no additional force by Earth and hence feel weightless.

Correct answer: Weightlessness

180. What is produced by spinning the spaceship around its own axis with a certain frequency which can provide centripetal force equal to the force of gravity at that point?

  • A. Weightlessness
  • B. Artificial gravity
  • C. Vacuum
  • D. None of the above

Explanation: B is correct. By spinning the spaceship around its own axis with a certain frequency which can provide centripetal force equal to the force of gravity, we can produce artificial gravity which reduces the feeling of weightlessness.

Correct answer: Artificial gravity