Free Gravitation MCQs with Answers

265 Gravitation MCQs from Physics, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

265 questions · page 17 of 27

161. The apparent weight of a man in an elevator moving up with acceleration, a, is:

  • A. mg
  • B. mg+ma
  • C. mg - ma
  • D. mg/2

Explanation: As the escalator is moving upwards, the correct expression for apparent weight can be written as W' = m x (g + a)Hence the correct option is B where W'= mg+ma

Correct answer: mg+ma

162. If the distance between two bodies is doubled the gravitational force will:

  • A. Remain same
  • B. Become four times
  • C. Increase four times
  • D. Become one fourth

Explanation: F=GMm/R2 When the distance is doubled, F'= GMm/4R2On comparing both the forces their ratio is equal to F'/F= 1/4Hence the correct option is D.

Correct answer: Become one fourth

163. If the distance between two masses is halved the gravitational force is:

  • A. Halved
  • B. Doubled
  • C. Four times
  • D. Same

Explanation: F=GMm/R2 When the distance is halved, F'= GMm/0.25R2 On comparing both the forces their ratio is equal to F'/F= 4/1Hence, the correct option is C.

Correct answer: Four times

164. Newton's law of Gravitation states that the force of attraction between the two bodies is inversely proportional to:

  • A. Product of their masses
  • B. Square of the distance between them
  • C. Square of the distance between their centers
  • D. Product of mass & distance between them

Explanation: F=GMm/R2 According to the formula, it is inversely proportional to the square of the separation of two bodies from their centers. Hence C is the correct option.

Correct answer: Square of the distance between their centers

165. The gravitational force between two bodies is:

  • A. Impulsive
  • B. Reactive
  • C. Repulsive
  • D. Attractive

Explanation: D is correct. It is a matter of fact that Gravitational force is always an attractive force between two bodies.

Correct answer: Attractive

166. Newton's law of Gravitation states that the force of attraction between two bodies is directly proportional to:

  • A. Product of mass and distance between them
  • B. Square of the distance between them
  • C. Product of their masses
  • D. Product of square of their masses

Explanation: C is correct. The force of attraction between two bodies is directly proportional to the products of their masses only. As, F= GMm/R2 .

Correct answer: Product of their masses

167. Which force is responsible for the motion of falling bodies and the motion of planets around the Sun?

  • A. Nuclear force
  • B. Gravitational force
  • C. Electrostatic force
  • D. Electromagnetic force

Explanation: A is correct. Gravitational force is the only force that is responsible for the motion of falling bodies and the motion of planets around the Sun.

Correct answer: Gravitational force

168. If law of gravitation is written in vector form with negative sign, then gravitational force is written as

  • A. Attractive force
  • B. Repulsive force
  • C. Negative force
  • D. None of these

Explanation: A is correct. -ve sign always shows attractive force.

Correct answer: Attractive force

169. The mass of Earth is given as:

  • A. 6 x 10^24 kg
  • B. 1.6 x 10^-30 kg
  • C. 1.6 x 10^-31 kg
  • D. None of the above

Explanation: A is correct. It is a fact that Earth's mass is 6 x1024 kg.

Correct answer: 6 x 10^24 kg

170. Mass per unit volume is called:

  • A. Torque
  • B. Density
  • C. Viscosity
  • D. None of these

Explanation: B is correct. Mass per unit volume is density.

Correct answer: Density