Free Gravitation MCQs with Answers

265 Gravitation MCQs from Physics, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

265 questions · page 15 of 27

141. The weight of a man in an elevator moving down with an acceleration of 9.8 ms-2 will become:

  • A. Half
  • B. Zero
  • C. Unchanged
  • D. Doubled

Explanation: The Explanation for this question will be added soon!

Correct answer: Zero

142. A man of mass 100 kg is falling freely, its weight becomes:

  • A. 980 N
  • B. 490 N
  • C. 1380 N
  • D. None of above

Explanation: The Explanation for this question will be added soon!

Correct answer: None of above

143. If a body of mass 10 kg is falling freely, its weight becomes:

  • A. Zero
  • B. 98 N
  • C. 9.8 N
  • D. 10 N

Explanation: The Explanation for this question will be added soon!

Correct answer: Zero

144. The value of g is affected by earth's:

  • A. Non-spherical shape
  • B. Daily rotation
  • C. Non-spherical shape and daily rotation
  • D. None of these

Explanation: The Explanation for this question will be added soon!

Correct answer: Non-spherical shape and daily rotation

145. Under which force energy is not conserved?

  • A. Frictional force
  • B. Electrostatic force
  • C. Gravitational force
  • D. Magnetic force

Explanation: The Explanation for this question will be added soon!

Correct answer: Frictional force

146. Which one of the following is not a universal constant?

  • A. Acceleration due to gravity g
  • B. Electronic charge e
  • C. Plank's constant h
  • D. Gravitational constant G

Explanation: The Explanation for this question will be added soon!

Correct answer: Acceleration due to gravity g

147. A tunnel is bored through the centre of the earth and a pebble is dropped, then it:

  • A. Performs S.H.M
  • B. Sticks to the side of the side
  • C. Stops at the centre of the earth
  • D. Drops to the other side

Explanation: The Explanation for this question will be added soon!

Correct answer: Performs S.H.M

148. Which of the following does not affect g?

  • A. Depth of the place
  • B. Longitude of the place
  • C. Altitude of the place
  • D. Latitude of the place

Explanation: The Explanation for this question will be added soon!

Correct answer: Latitude of the place

149. An astronaut in space with a life belt is attached to the spaceship outside. If the life belt is cut by accident:

  • A. He will continue moving in the orbit
  • B. He will fall to the earth
  • C. He will go to the outer space
  • D. None of these

Explanation: A is correct. As the astronaut was initially in a stable orbit around a celestial body (like Earth) and then the life belt was cut, the astronaut would continue to move in the same orbit unless acted upon by external forces. This is due to the principle of conservation of angular momentum in the absence of significant external forces.

Correct answer: He will continue moving in the orbit

150. The apparent weight of a body of 15 kg mass placed in a spaceship orbiting the earth at a speed of 3000 m/sec at a height of 500 m will be:

  • A. 176.5 N
  • B. 240 N
  • C. 122.5 N
  • D. Zero

Explanation: D is the correct option. As the body is placed in space ship the centrifugal force experienced by it balances the gravitational pull due to Earth thus its apparent weight becomes zero .

Correct answer: Zero