Free Vocabulary MCQs with Answers

3146 Vocabulary MCQs from English, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

3146 questions · page 303 of 315

3021. Select the NEAREST CORRECT MEANING of the given word:MUSE

  • A. Wander
  • B. Fonder
  • C. Robust
  • D. Ponder

Explanation: Some common synonyms of muse are meditate, ponder, and ruminate. All these words mean "to consider or examine attentively or deliberately"

Correct answer: Ponder

3022. Select the NEAREST CORRECT MEANING of the given word:FECKLESS

  • A. Useless
  • B. Careless
  • C. Dauntless
  • D. Fearless

Explanation: Feckless means to be irresponsible, lacking initiative or strength of character.

Correct answer: Careless

3023. Select the NEAREST CORRECT MEANING of the given word:MOSAIC

  • A. Pattern
  • B. Mortal
  • C. Ordinary
  • D. Musical

Explanation: A mosaic is a pattern or image made of small pieces.

Correct answer: Pattern

3024. Select the NEAREST CORRECT MEANING of the given word:INSCRUTABLE

  • A. Immoral
  • B. Unethical
  • C. Enigmatic
  • D. Unaccountable

Explanation: Inscrutable means impossible to understand or interpret, blank.

Correct answer: Enigmatic

3025. Select the NEAREST CORRECT MEANING of the given word:EMPATHY

  • A. Fictitious
  • B. Facility
  • C. Ability
  • D. Felicity

Explanation: Fictitious means not real or true; imaginary or fabricated. A facility is a place or amenity built for a specific purpose. Ability means the talent or skill to do something. Felicity is intense happiness.Empathy is the ability to understand and share the feelings of another. Therefore, "ability" is the closest choice.

Correct answer: Ability

3026. Select the NEAREST CORRECT MEANING of the given word: SIDLE

  • A. Sneak
  • B. Sift
  • C. Siege
  • D. Sieve

Explanation: To sidle means to walk in a furtive, unobtrusive, or timid manner, especially sideways or obliquely.

Correct answer: Sneak

3027. Select the NEAREST CORRECT MEANING of the given word:DISSONANCE

  • A. Inconsistency
  • B. Expansion
  • C. Perceptible
  • D. Rapport

Explanation: Dissonance means lack of harmony or agreement.

Correct answer: Inconsistency

3028. Select the nearest correct meaning of the given word:Trifle

  • A. Pudding
  • B. Minor
  • C. Deluge
  • D. Treble

Explanation: Trifle means something of little importance or value.

Correct answer: Minor

3029. Select the nearest correct meaning of the given word:Murky

  • A. Dusty
  • B. Squeamy
  • C. Clear
  • D. Unclear

Explanation: Murky means obscured. Clear would be the opposite.

Correct answer: Unclear

3030. Select the nearest correct meaning of the given word:Faux

  • A. Blunder
  • B. Mistake
  • C. Indiscrete
  • D. False

Explanation: Faux is something fake or not genuine, artificial.

Correct answer: False