Free Vocabulary MCQs with Answers

3146 Vocabulary MCQs from English, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

3146 questions · page 290 of 315

2891. Everyone should be _ duties and assignments according to his/her abilities.

  • A. Prevented
  • B. Advised
  • C. Delegated
  • D. Suggested

Explanation: "To delegate a task" means "to assign a task" which fits most appropriately in this context "Everyone should be assigned duties...according to his/her abilities.

Correct answer: Delegated

2892. The presence of armed guards _ us from doing anything disruptive.

  • A. Defeated
  • B. Excited
  • C. Irritated
  • D. Prevented

Explanation: Defeated means to be overtaken by an enemy.Excited means to be enthusiastic and cannot be used in this scenario.Irritated means to feel annoyed or slightly angry. Prevented - To be prevented from something means to be completely stopped from doing it. The presence of guards ensures that disruption is prevented

Correct answer: Prevented

2893. It is our national duty to _ our vote in the general election.

  • A. Throw
  • B. Cast
  • C. Drop
  • D. Refuse

Explanation: Votes are always "cast", which means "to direct an entry"The verb "cast" is commonly used to refer to the act of voting in an election. The other options do not fit the context and would not make sense in this sentence.

Correct answer: Cast

2894. The assassination of the president _ the country into war.

  • A. Articulated
  • B. Boomed
  • C. Hobbled
  • D. Precipitated

Explanation: Precipitated indicates forcing a condition or state to change unexpectedly and abruptly. Hence D is the correct answer because the assassination of the king led to an unexpected war.

Correct answer: Precipitated

2895. Choose the word that best fits in with the meaning of the sentence as a whole.The Quaid's _ enthusiasm led the Muslims Indo-Pak to independence.

  • A. Simplified
  • B. Latent
  • C. Onerous
  • D. Threatening

Explanation: Latent means hidden and can be used to describe enthusiasm. Onerous means a great deal of effort, trouble, or difficulty. Threatening describes a sense of danger. Latent is the only suitable term.

Correct answer: Latent

2896. Choose the word that best fits in with the meaning of the sentence as a whole.He _ the incident to the back of his mind.

  • A. Revered
  • B. Regulated
  • C. Reagitated
  • D. Relegated

Explanation: Relegated means to assign an inferior rank or position. It can be used here as themeaning of pushing the incident back to his mind, and thus lowering its importance/rank.Revered means respected/honoredReagitated is not a word.

Correct answer: Relegated

2897. Choose the word that best fits in with the meaning of the sentence as a whole.She managed to _ a ticket for the cricket match.

  • A. Procure
  • B. Obscure
  • C. Improvise
  • D. Preclude

Explanation: Procure means to obtain.Obscure means unclear.Improvise means to produce or make (something) from whatever is available.Preclude means to prevent it from happening; make it impossible. Hence, option A is the most appropriate.

Correct answer: Procure

2898. A _ child, she was soon bored in class; she already knew more mathematics than her junior school teachers.

  • A. Contemporary
  • B. Lethargic
  • C. Obdurate
  • D. Precocious

Explanation: The correct word to fill in the blank is "precocious." The sentence would be: "A precocious child, she was soon bored in class; she already knew more mathematics than her junior school teachers." "Precocious" means having developed certain abilities or talents at an early age, often beyond what is typical for children of that age. In the given context, it describes a child who is intellectually advanced and shows great maturity and understanding at a young age. Precocious refers to a child having developed certain abilities or inclinations at an earlier age than is usual or expected.

Correct answer: Precocious

2899. Fill in the blankI _ caution in interpreting these results.

  • A. Urge
  • B. Usher
  • C. Usurp
  • D. Uproot

Explanation: As a noun, urge means a desire. As a verb, it means to strongly encourage. Urge is related to the word, urgent, or 'pressing. ' An urge is a pressing want, one that is almost a compulsion, like when you're so frustrated, you have the urge to scream. If you urge someone to do something, you feel strongly about it.

Correct answer: Urge

2900. The _left their home land to another country in the hope of securing a better future for their families.

  • A. Emigrants
  • B. Immigrants
  • C. Migrants
  • D. Strollers

Explanation: A. Emigrants are people who leave their homeland and go to another country. Option A is right.B. Immigrants are the people that are taken into a new country in the hope of securing a better future. B is wrong because when we talk about people who leave their homeland, they are emigrants, not immigrants.C. Migrants move from one place to another for a better person. It is not necessary for them to leave their homeland for another country. Hence Option C is wrong.D. Strollers are people taking a leisurely walk. Option D is totally wrong.

Correct answer: Emigrants