Free Vocabulary MCQs with Answers

3146 Vocabulary MCQs from English, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

3146 questions · page 265 of 315

2641. The antonym of "asylum" is:

  • A. Security
  • B. Refuge
  • C. Danger
  • D. Protection

Explanation: Danger is the opposite of safety and protection, making it the antonym of 'asylum'.Security refers to safety and protection, with can be associated with 'asylum'. It is a synonym of 'asylum'.Refuge is also a synonym of 'asylum', not an antonym.Protection is closely related to the concept of asylum, so it is not an antonym.This makes option C the correct answer.

Correct answer: Danger

2642. Identify correct spelling of the given word:

  • A. Andoromeda
  • B. Andromida
  • C. Andremode
  • D. Andromeda

Explanation: Correct spelling is "Andromeda". Andromeda, in Greek mythology, beautiful daughter of King Cepheus and Queen Cassiope of Joppa in Palestine (called Ethiopia) and wife of Perseus. Therefore, option D is correct.

Correct answer: Andromeda

2643. The word INCLUSIVE means

  • A. Exclusive
  • B. Comprehensive
  • C. Diverse
  • D. Embracing

Explanation: The word "inclusive" means comprehensive or encompassing. It refers to something that includes or cover a wide range or variety of things, ideas, or individuals. Therefore, option B is correct.

Correct answer: Comprehensive

2644. The designer window treatments in her house, installed 17 years ago, were outmoded. What does the underlined word mean?

  • A. Unnecessary
  • B. Pointless
  • C. Out-of-date
  • D. Worthless

Explanation: Outmoded means out-of-date.For example;If clothes, colours, styles, etc. are out of date, they are old and not fashionable: That radio looks so out of date. So, option C is correct.

Correct answer: Out-of-date

2645. Choose the best possible antonym for the underlined word:The general's problem was to get 20,000 troops swiftly across this river.

  • A. Slowly
  • B. Thoroughly
  • C. Anxiously
  • D. Strongly

Explanation: Option A is correct. Slowly directly opposes "swiftly," meaning at a reduced speed or without haste.

Correct answer: Slowly

2646. The synonym of the word "Oblivion" is:

  • A. Forgetfulness
  • B. Observant
  • C. Neglect
  • D. Daunted

Explanation: The correct answer is Option A: Forgetfulness. 'Oblivion' refers to a state of being forgotten or the condition of being unaware or unconscious. 'Forgetfulness' captures this idea because it implies a lack of memory or awareness.Observant is incorrect because it means being attentive and aware.Neglect is incorrect because it refers to a lack of care, not a state of being forgotten.Daunted is incorrect as it relates to feeling intimidated or discouraged, not forgotten.

Correct answer: Forgetfulness

2647. What does the word "SPILL" mean?

  • A. Coil
  • B. Deliver
  • C. Spoil
  • D. Spread

Explanation: The word 'spill' refers to the act of causing a liquid or substance to flow over the edges of its container, which inherently means to spread it out over a surface. Therefore, the most accurate synonym is 'spread'.

Correct answer: Spread

2648. Choose the correct spellings;

  • A. Pharaoh
  • B. Pharoah
  • C. Pheroh
  • D. Pheraoh

Explanation: 'Pharaoh" is correct spellings. It refers to the title given to the ancient Kings of Egypt. Hence, option A is correct.

Correct answer: Pharaoh

2649. Supply the correct antonym for the underlined word:Your reckless behaviour is not acceptable. You have to be more

  • A. Careful
  • B. Happy
  • C. Hardworking
  • D. Kind

Explanation: The correct antonym for 'reckless' is 'careful'.Reckless means acting without thinking about the consequences, while careful means taking precautions to avoid harm or mistakes.

Correct answer: Careful

2650. Supply the correct antonym for the underlined word:What can be done to alleviate the situation?

  • A. Aggravate
  • B. Anticipate
  • C. Clear
  • D. Manipulate

Explanation: The correct antonym for 'ALLEVIATE' is 'Aggravate.' Alleviate means to make something less severe or more bearable, while aggravate means to make something worse or more severe.The other options do not provide antonyms for 'Alleviate' and are therefore incorrect.

Correct answer: Aggravate