Free Vocabulary MCQs with Answers

3146 Vocabulary MCQs from English, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

3146 questions · page 247 of 315

2461. First word in the pair is kept in the second

  • A. Fear: Tremble
  • B. Money: Bank
  • C. Sound: Music
  • D. Coin: Mint

Explanation: Arrows are kept in a quiver. Similarly, money is kept in a bank

Correct answer: Money: Bank

2462. Second is the process of gradual disappearance of the first

  • A. Moisture: Humid
  • B. Color: Faded
  • C. Despair: Anger
  • D. Odor: Pungent

Explanation: Sound, when it gradually disappears, is muffled. Similarly, when moisture gradually disappears, it becomes humid

Correct answer: Color: Faded

2463. Second word in the pair is required for making the first

  • A. Egg: Yolk
  • B. Road: Traffic
  • C. Building: Cement
  • D. Milk: Cream

Explanation: Chocolate is made from sugar. Similarly, a building is made from cement

Correct answer: Building: Cement

2464. The words in each pair are antonyms of each other

  • A. Slander: Libel
  • B. Painful: Tormenting
  • C. Avaricious: Generous
  • D. Perspicacious: Tenacity

Explanation: Dubious means doubtful, and indisputable means impossible to doubt. Similarly, avaricious means greedy, so generous is its antonym

Correct answer: Avaricious: Generous

2465. First word in the pair is a type of the second

  • A. Music: Song
  • B. Lyric: Poem
  • C. Drama: Prose
  • D. chapter : stanza

Explanation: Calligraphy is a type of writing. Similarly, A lyric is a type of poem, but a poem is a type of lyric

Correct answer: Lyric: Poem

2466. Menu gives a list of the items served in a restaurant. Similarly

  • A. Library: Catalogue
  • B. journal: Newspaper
  • C. Book: Encyclopedia
  • D. College: Account

Explanation: catalogue lists the books present in a library

Correct answer: Library: Catalogue

2467. The words in each pair are antonyms of each other

  • A. Host: Hospitable
  • B. Artist: Imitative
  • C. Idealistic: cynical
  • D. Guest: Rude

Explanation: Humanitarian means having concern for human welfare, and altruistic means unselfishly concerned for others. Similarly, host posses hospitable character

Correct answer: Host: Hospitable

2468. Second word in the pair is the condition or state of the first

  • A. Anger: Friendship
  • B. Education: Illiteracy
  • C. Sanity: Madness
  • D. Medicine: patient

Explanation: Light and darkness are opposing conditions. Similarly, education and illiteracy are opposite of each other

Correct answer: Education: Illiteracy

2469. A bear undergoes hibernation to protect itself from cold, and a bird undergoes migration to protect itself from cold

  • A. Man: Immigration
  • B. Bird: Migration
  • C. Food: Adulteration
  • D. Frog: Aestivation

Explanation: Frogs aestivate to survive summers, not winters. Man immigrates to settle, not to protect from cold

Correct answer: Bird: Migration

2470. First word in the pair is the working part of the second

  • A. Lead: Pencil
  • B. Thread: Wool
  • C. Light: Darkness
  • D. Quick: Rapid

Explanation: A wick is a central piece of a candle. Similarly, lead is also a central piece of a pencil

Correct answer: Lead: Pencil