Free Vocabulary MCQs with Answers

3146 Vocabulary MCQs from English, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

3146 questions · page 245 of 315

2441. Cosmopolitan is a _ person

  • A. Popular
  • B. Lousy
  • C. experienced
  • D. Lazy

Explanation: having gained knowledge or skill in a particular field over timean attractive/exciting person with a sense that they've seen a lot of the world and are sophisticated and at ease with all different kinds of people

Correct answer: experienced

2442. The most nearest meaning to the word "Listless" is

  • A. Enormous
  • B. Animated
  • C. Awake
  • D. languid

Explanation: (of a person or manner) having or showing a lack of physical exertion or effort; weak(of a person or their manner) lacking energy or enthusiasm

Correct answer: languid

2443. The most nearest meaning to the word "Wane" is

  • A. Amplify
  • B. lessen
  • C. Loss
  • D. Win

Explanation: make or become less; diminishdecrease in strength, enthusiasm, effort , or extent; become weaker

Correct answer: lessen

2444. The most nearest meaning to the word "Flout" is

  • A. mock
  • B. Flatter
  • C. Appreciate
  • D. Approve

Explanation: tease or laugh at in a disrespecting manner; tease with contemptopenly disregard; disobey; go against; tease with contempt

Correct answer: mock

2445. The most nearest meaning to the word "Brood over" is

  • A. ruminate
  • B. Destroy
  • C. Fight till death
  • D. Enhance

Explanation: think deeply about somethingto think a lot about something that makes you annoyed, anxious, or upset

Correct answer: ruminate

2446. The first word in the pair is a part of the second

  • A. Crest: Wave
  • B. Bulb:Filament
  • C. Clothes: Cupboard
  • D. Water: Tap

Explanation: A branch is a part of a tree. Similarly, a crest is the maximum or highest point of a wave. The first word of the pair is part of the second

Correct answer: Crest: Wave

2447. The words in each pair are antonyms of each other

  • A. Lithosphere: Hydrosphere
  • B. Condemnation: Approval
  • C. Abstain: Refrain
  • D. Disappointment: Embarrassment

Explanation: The words in each pair are antonyms of each other.Friendly and inimical are antonyms. Similarly, condemnation and approval are antonyms

Correct answer: Condemnation: Approval

2448. The words in each pair are synonyms

  • A. Involvement: Malpractice
  • B. Exonerate: Acquit
  • C. Embezzlement: Charge
  • D. Perjury: Fraud

Explanation: The words in each pair are synonymsImplicate and incriminate are synonyms. Similarly, exonerate and acquit are synonyms

Correct answer: Exonerate: Acquit

2449. The first word is the name given to a continuous chain of the second.

  • A. Point: Line
  • B. Bouquet: Flower
  • C. School: Class
  • D. String: Bead

Explanation: A range is a continuous chain of mountains. Similarly, a string is a continuous chain of beads

Correct answer: String: Bead

2450. First word in the pair is designed by the second

  • A. Grass: Gardener
  • B. Medicine: Doctor
  • C. Bridge: Engineer
  • D. Radio: Radiologist

Explanation: A chair is made by a carpenter. Similarly, a bridge is made by an engineer

Correct answer: Bridge: Engineer