Free Vocabulary MCQs with Answers

3146 Vocabulary MCQs from English, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

3146 questions · page 243 of 315

2421. Which one is the closest in meaning to " Boisterous"

  • A. Subdued
  • B. Generous
  • C. Accurate
  • D. Vociferous

Explanation: expressing or characterized by strong opinions; loud and forceful; outspokenBoisterous: noisy, energetic, and cheerful; someone loud, and slightly out of control

Correct answer: Vociferous

2422. Which one is the closest in meaning to "Vivacious"

  • A. Delighted
  • B. Wealthy
  • C. Spirited
  • D. Dead

Explanation: full of energy, enthusiasm, and determinationVivacious: lively and animated; full of life and energy

Correct answer: Spirited

2423. Which one is the closest in meaning to "Arduous"

  • A. Strenuous
  • B. Motivating
  • C. Clinging
  • D. Steady

Explanation: requiring or using great effort or exertionArduous: involving or requiring great effort; difficult and tiring

Correct answer: Strenuous

2424. He is more Wordly than his older cousins. "Wordly" means

  • A. Inhumane
  • B. Priest
  • C. Temporal
  • D. Thinking of the afterlife

Explanation: relating to worldly/materialistic nature; opposed to spiritual affairsWorldly (wordly is an incorrect word): not spiritual; absorbed in or concerned with material things or matters that are immediately relevant.

Correct answer: Temporal

2425. Which one is the closest in meaning to " Vacillate"

  • A. Choose
  • B. Elect
  • C. Opt
  • D. Waver

Explanation: to begin to doubt or fluctuate between 2 thingsVacillate: doubtful/confused between different opinions or actions; be indecisive

Correct answer: Waver

2426. Which one is the closest in meaning to " Digress"

  • A. Ramble
  • B. Disrespect
  • C. Stride
  • D. Stay

Explanation: when your talking goes on and on and on. (You're in no hurry to make a point if there is one at all. The word ramble comes from similar roots as roam)Digress: leave the main subject temporarily in speech or writing

Correct answer: Ramble

2427. Which one is the closest in meaning to " Prodigious"

  • A. phenomenal
  • B. Average
  • C. Typical
  • D. Ordinary

Explanation: remarkable or exceptional, especially exceptionally wellProdigious: remarkably or impressively great in extent, size, or degree

Correct answer: phenomenal

2428. Which one is the closest in meaning to " Assuage"

  • A. Dust
  • B. Sage
  • C. Gauge
  • D. Mollify

Explanation: reduce the severity of (something or anger/anxiety)Assuage: make (an unpleasant feeling) less intense; satisfy

Correct answer: Mollify

2429. Which one is the closest in meaning to " Burgeon"

  • A. Dwindle
  • B. Shrink
  • C. Fade
  • D. Flourish

Explanation: grow or develop in a healthy wayBurgeon: begin to grow or increase rapidly; flourish

Correct answer: Flourish

2430. Which one is the closest in meaning to " sober"

  • A. Merry
  • B. Giddy
  • C. Idle
  • D. Solemn

Explanation: formal dignified seriousSober: serious, sensible; not drunk

Correct answer: Solemn