Free Vocabulary MCQs with Answers

3146 Vocabulary MCQs from English, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

3146 questions · page 226 of 315

2251. Break a leg is commonly used to:

  • A. Curse someone
  • B. Physically harm someone
  • C. Wish good luck to someone
  • D. Teach someone a lesson

Explanation: Break a leg is used for wishing someone good luck, especially before a performance.

Correct answer: Wish good luck to someone

2252. Bite the bullet is commonly used to:

  • A. Accept defeat
  • B. Accept consequences
  • C. Accept death
  • D. Accept bad faith

Explanation: Bite the bullet is to get something over with because it is inevitable.

Correct answer: Accept consequences

2253. His new appointment takes _ from the beginning of next month.

  • A. Place
  • B. Effect
  • C. Post
  • D. Part

Explanation: Option A: This is correct as an appointment 'takes' place.Option B: An appointment can't take effect thus this is not the correct option.Option C: TAKES POST is incorrect.Option D: An appointment can't take part so this is also wrong.

Correct answer: Place

2254. Spring is _. It will be warmer soon.

  • A. On the way
  • B. To be coming
  • C. Eventually
  • D. Prepared now

Explanation: Option A; 'on the way' is used to talk about events/things that are about to happen. Option B: the use of 'to be' is inappropraite as the sentence already as a helping verb 'is' .Option C: 'eventually' means in the end, especially after a long delay, dispute, or series of problems."Eventually, after midnight, I arrived at the hotel"Option D: 'prepared now' means made ready for use."He paints over the prepared canvas with brown acrylic to bring out the cracks"

Correct answer: On the way

2255. Complete the sentence: My friends and I enjoy doing many of the same things. In that respect, we have a lot _.

  • A. in similar
  • B. in particular
  • C. in common
  • D. in comparison

Explanation: As the individuals enjoy many of the same, familiar things, they enjoy doing many 'common' things together and hence have a lot in common.

Correct answer: in common

2256. Complete the sentence: When did you _ smoking? I am really happy to see that.

  • A. cut off
  • B. give up
  • C. make up
  • D. throw away

Explanation: "Gives up" means to stop making an effort. "Cut off" means to separate, "make up" means to compose, and "throwaway" means to dispose of. Smoking is a continuous habit that needs to be stopped by a person hence giving up is the most suitable word.

Correct answer: give up

2257. The plane _ late because one of the passengers was sick.

  • A. Grew up
  • B. Blew up
  • C. Went off
  • D. Took off

Explanation: The word 'took off' is associated with the ascent of the airplane in the air. Grew up, blew up, and went off have different meanings which cannot be related to the motion of the plane.

Correct answer: Took off

2258. Let me _ the candle from the cake.

  • A. Switch off
  • B. Blow out
  • C. Extinguish
  • D. Eliminate

Explanation: 'Switch-off' means stopping the flow or operation of something by means of a tap, switch, or button. A candle does not operate via a switch; hence incorrect. 'Blow out' means being extinguished by an air current. This is correct, as candles are unlightened by the strong passage of air. 'Extinguish' means putting an end to; destroying and, in this case, can be used in the context of a large flame, but not a candle. 'Eliminate' means completely remove or get rid of (something), which is incorrect in this case.

Correct answer: Blow out

2259. Give me three minutes and I'll _.

  • A. Return you call
  • B. Call you in back
  • C. Get back to you
  • D. Be phoned back

Explanation: displays correct use of pronouns and prepositions.The sentence "Give me three minutes and I'll get back to you" implies that the speaker needs some time to attend to something and promises to provide a response or contact you again after three minutes. Option C, "Get back to you," is the most appropriate choice as it accurately conveys the intended meaning of the sentence.Options A, B, and D are incorrect because they do not convey the same meaning or grammatical structure as the original sentence.

Correct answer: Get back to you

2260. Select the word that describes 'block headed':

  • A. Dunce
  • B. Smart
  • C. Wise
  • D. Aglie

Explanation: Block headed refers to a person who is unintelligent or foolish. "Dunce" is a person who is slow at learning; a stupid person. Therefore option A is correct.

Correct answer: Dunce