Free Vocabulary MCQs with Answers

3146 Vocabulary MCQs from English, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

3146 questions · page 216 of 315

2151. Antonym of Atheist will be:

  • A. Hypnotic
  • B. Bane
  • C. Believer
  • D. Theorist

Explanation: Atheist means someone who denies or disbelieves in the existence of god.

Correct answer: Believer

2152. Antonym of Generous will be:

  • A. Cruel
  • B. Noble
  • C. Selfish
  • D. Lavish

Explanation: Generous means someone who is bounteous and giving.

Correct answer: Selfish

2153. Choose the lettered word or phrase that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters: ABANDON

  • A. Leave
  • B. Stop
  • C. End
  • D. Throw
  • E. Continue

Explanation: "Abandon" refers to leaving, stopping, and ending something in the middle. The direct opposite of this will be: "continue" which refers to carrying on with something.

Correct answer: Continue

2154. Select the option having opposite meaning to the word 'anxiety'

  • A. Problem
  • B. Worry
  • C. Relaxed
  • D. Nervous

Explanation: C is the correct option because the word "anxiety" is a noun in nature having synonyms as worry, fear, and uneasy. Antonyms for anxiety are relaxed, calmness, and serenity. Option A B and D are synonyms Of anxiety.

Correct answer: Relaxed

2155. Choose the lettered word or phrase that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters:DISTRESS:

  • A. Suffering
  • B. Lash out
  • C. Noisy
  • D. Upset
  • E. Happiness

Explanation: Being in "distress" means being "uncomfortable/disturbed/unhappy".The perfect opposite of it will be happy as mentioned in option E.

Correct answer: Happiness

2156. Choose the lettered word or phrase that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.BLAZE

  • A. Quench
  • B. Burn
  • C. Rage
  • D. Shine
  • E. Flame

Explanation: A very large or fiercely burning fire is called BLAZE. Quench means to "extinguish" which is the opposite.

Correct answer: Quench

2157. Choose the lettered word or phrase that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.GRIEVE

  • A. Disturb
  • B. Hurt
  • C. Dirge
  • D. Feel sad
  • E. Rejoice

Explanation: GRIEVE means to be "saddened" or "depressed". The opposite of this word is Rejoice.

Correct answer: Rejoice

2158. Choose the lettered word or phrase that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.ELEGANT:

  • A. Graceful
  • B. Unattractive
  • C. Neat
  • D. Appeasing
  • E. Enchanting

Explanation: Elegant means something which is very attractive and appalling. The best opposite of this word will be unattractive.

Correct answer: Unattractive

2159. Which word is the odd one out?

  • A. Trivial
  • B. Unimportant
  • C. Important
  • D. Insignificant

Explanation: The meaning of important is something that has significant value, relevance, or influence. When something is important, it is considered to be of great significance or value, and it often has a significant impact on other things. It is the antonym of all the other words so it is the odd one out.

Correct answer: Important

2160. There is no place in this compartment.

  • A. (A) There are no place in this compartment.
  • B. There is no room in this compartment.
  • C. (C) There are no room in this compartment.
  • D. (D) There was no place in this compartment.

Explanation: The sentence "There is no room in this compartment" is grammatically correct. It follows the subject-verb-object pattern, where "There" is the subject, "is" is the verb, and "no room in this compartment" is the object. It effectively communicates that the specified compartment does not have any available space.

Correct answer: There is no room in this compartment.