Free Kingdom Prokaryotae MCQs with Answers

533 Kingdom Prokaryotae MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

533 questions · page 38 of 54

371. Group of 8 cocci bacteria is called?

  • A. Diplococci
  • B. Streptococcus
  • C. Tetrad
  • D. Sarcina

Explanation: Sarcinae is a genus of bacteria that are found in cuboidal arrangements of eight cocci.

Correct answer: Sarcina

372. Which of the following has a chain-like arrangement?

  • A. Streptobacillus
  • B. Streptococci
  • C. Both A and B
  • D. None of these

Explanation: Streptobacillus and Streptococcus both contain chain of many cell.

Correct answer: Both A and B

373. Which of ihe following bacteria possesses a spherical shape?

  • A. Bacillus anthracis
  • B. Escherichia coli
  • C. Spirillum minus
  • D. Staphylococcus aureus

Explanation: Staphylococcus aureus possess spherical shape.

Correct answer: Staphylococcus aureus

374. Which of the following bacteria is equal to the size of hyphen?

  • A. Epulopiscium
  • B. Pseudomonas aeruginosa
  • C. Escherichia coli
  • D. Streptococcus pneumoniae

Explanation: Epulopiscium fishelsoni is a bacterium that can be quite large, reaching up to 0.5 millimeters in length. This is approximately equal to the size of a hyphen (-).

Correct answer: Epulopiscium

375. Approximately how many species of bacteria are known to cause diseases in human?

  • A. 100
  • B. 150
  • C. 200
  • D. 250

Explanation: Studies show that approximately 200 pathogenic bacteria are responsible for causing diseases in humans.

Correct answer: 200

376. Yellowing of teeth is due to _.

  • A. Phosphate Deficiency
  • B. Vitamin D Deficiency
  • C. Calcium Deficiency
  • D. Enamel Deficiency

Explanation: Calcium is one of the essential vitamins for your dental health. It helps teeth and bones remain strong and healthy, and it prevents jaw bone deterioration, teeth from becoming brittle or yellowing with age. A calcium deficiency can lead to teeth discoloration as well as tooth loss.

Correct answer: Calcium Deficiency

377. For sterilization of medical equipments_are used.

  • A. UV rays
  • B. IR rays
  • C. Gamma rays
  • D. X-rays

Explanation: Gamma ray is correct because due to the high penetrating power, short wavelength and high energy , gamma rays are ideal for the sterilization processes.

Correct answer: Gamma rays

378. Deafness is caused by excess use of:

  • A. Tetracycline
  • B. Streptomycin
  • C. Levofloxacin
  • D. Erythromycin

Explanation: The prolonged adminstartion of streptomycin causes hearing loss or deafness in humans especially in the high frequency range. Hence this option is correct.

Correct answer: Streptomycin

379. Bacteria play important role in:

  • A. Nitrogen cycle
  • B. Carbon cycle
  • C. Urea cycle
  • D. Water cycle

Explanation: Bacteria play many important roles in nitrogen cycle, while in carbon and urea cycle bacteria only have a single role. The role of bacteria in Nitrogen cycle is: NITROGEN FIXATION, AMMONIFACTION and DECOMPOSITION and DENITRIFICATION

Correct answer: Nitrogen cycle

380. For sterilization, which of the following is used:

  • A. Dry heat
  • B. Moist heat
  • C. Gamma rays
  • D. All of these

Explanation: This is correct as sterilization uses many techniques which involve the use of gamma rays in some , moist heat in others and dry heat in the rest .

Correct answer: All of these