Free Kingdom Prokaryotae MCQs with Answers

533 Kingdom Prokaryotae MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

533 questions · page 37 of 54

361. All bacterial species have this organelle in common:

  • A. Ribosome
  • B. Flagella
  • C. Pili
  • D. Cell wall

Explanation: Ribosomes are composed of RNA and proteins. Some may also be loosely attached to plasma membranes. They are protein factories. There are thousands of ribosomes in each healthy growing cell. They are smaller than eukaryotic ribosomes.It is present in all bacterial specie.

Correct answer: Ribosome

362. Aerobic bacteria release:

  • A. S
  • B. O2
  • C. CO2
  • D. H

Explanation: Aerobic bacteria release CO2 in dead organic matter and if carbon present in dead matter is not release it would diminish all the CO2 present in atmosphere.

Correct answer: CO2

363. Bacteria without flagella are called:

  • A. Atrichous
  • B. Amphitrichous
  • C. Lophotrichous
  • D. Peritrichous

Explanation: Atrichous means bacteria are without any flagella.

Correct answer: Atrichous

364. Which true prokaryotes is a photosynthetic bacterium?

  • A. Cyanobacteria
  • B. Nostoc
  • C. Chlorella
  • D. E. coli

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!".

Correct answer: Cyanobacteria

365. The structure of prokaryote which is involved in attachment:

  • A. Pili
  • B. Flagella
  • C. Cell wall
  • D. Outer membrane

Explanation: They are primarily involved in a mating process between cells called conjugation process. Some pili function as a means of attachment of bacteria to various surfaces.

Correct answer: Pili

366. Cyanobacteria undergo photosynthesis with help of:

  • A. Phycobilisome
  • B. Mesosomes
  • C. Spores
  • D. Cytoplasmic granule

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!".

Correct answer: Phycobilisome

367. The several arrangements of cocci is based on their

  • A. Long chain of cells
  • B. Types of division
  • C. Shape
  • D. All of above

Explanation: Based on planes of division, the coccus shape can appear in several distinct arrangements: diplococcus, streptococcus, tetrad, sarcina, and staphylococcus.

Correct answer: All of above

368. In cocci division in three planes results in the formation of sarcina which is a:

  • A. Cube of 8 cocci
  • B. Square of 4 cocci
  • C. Grape like cluster
  • D. Triangular 6 cocci

Explanation: In cocci division, cocci bacteria divide in multiple planes to form distinct arrangements or clusters. When cocci divide in three perpendicular planes, resulting in the formation of packets or cuboidal arrangements, it is referred to as "sarcina."Sarcina is a specific arrangement of cocci bacteria where the cells divide in three perpendicular planes, resulting in the formation of a cube-like packet. The cells within the sarcina remain attached to each other due to incomplete separation after division.The term "sarcina" is derived from the Latin word meaning "packet" or "bundle." The arrangement is often observed in certain bacterial species, such as the genus Sarcina, where the cells are arranged in groups of eight (octets), forming a distinctive cubic structure.The sarcina arrangement can be observed in clinical specimens or environmental samples and can be helpful in identifying specific bacterial species or strains.

Correct answer: Cube of 8 cocci

369. The size of Spirochete is approximately?

  • A. 0.75-1.25 um
  • B. 100-200 nm
  • C. 0.1-600 um
  • D. 500 um

Explanation: Spirochaets reach 500 micrometer in length.

Correct answer: 500 um

370. A huge microorganism, Acanthurus nigrofuscus is a_discovered in Intestin of brown surgeonfish.

  • A. Bacterium
  • B. Virus
  • C. Parasite
  • D. Protozoa

Explanation: Recently a huge bacterium has been discovered in the intestine of the brown surgeonish, Acanthurus nigrofuscus.

Correct answer: Bacterium