Free Kingdom Fungi MCQs with Answers

252 Kingdom Fungi MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

252 questions · page 23 of 26

221. Athlete's Foot is a disease caused by

  • A. Bacteria
  • B. Virus
  • C. Fungus
  • D. Arthropod

Explanation: Athlete's foot is an infection of the feet caused by fungus. The medical term is tinea pedis or ringworm of the foot.

Correct answer: Fungus

222. Which of the following endoparasites of humans does show viviparity?

  • A. Trichinella spiralis
  • B. Ascaris lumbricoides
  • C. Ancylostoma duodenale
  • D. Enterobius vermicularis

Explanation: Trichinella spiralis is a nematode parasite, occurring in rodents, pigs, horse, bears and humans, and is responsible for the disease trichinosis. It is sometimes referred to as the "pork worm" due to it being found commonly in undercooked pork products. Trichinella spiralis is the smallest known nematode parasite of humans. The males measure about 1.4 mm to 1.6 mm in length and the females are twice the size of the males. The body of the worm is more slender at the anterior then at the posterior end. In females the uterus is contained in the posterior portion of the worm and is filled with the developing eggs. The anterior end of the female contains hatching juveniles.

Correct answer: Trichinella spiralis

223. Fungi which cause thrush in humans:

  • A. Sarcomeres
  • B. Candidiasis
  • C. Lovastatin
  • D. Aspergillus

Explanation: Excess growth of Candida fungus in the mouth causes a condition known as "Oral thrush" or "Oral Candidiasis".

Correct answer: Candidiasis

224. Alcoholic fermentation is the sole mean of respiration in:

  • A. Saccharomyces
  • B. Armillaria
  • C. Trichonympha
  • D. Balanitidium

Explanation: Alcoholic fermentation occurs in yeast and plants. Alcoholic fermentation is the sole mean of respiration in Saccharomyces cerevisiae (yeast). Saccharomyces can ferment carbohydrates, breaking down glucose to form ethanol and carbon dioxide.

Correct answer: Saccharomyces

225. Nuclear mitosis occurs in

  • A. Plants
  • B. Animals
  • C. Fungi
  • D. Monrea

Explanation: Plants and Animals undergo regular mitosis, Monera reproduce asexually by binary fission while fungi undergo nuclear mitosis

Correct answer: Fungi

226. "Yeast" reproduces by:

  • A. Spores
  • B. Conidia
  • C. Fragmentation
  • D. Budding
  • E. Nuclear fusion

Explanation: Yeast reproduces primarily through a process called budding, which is a form of asexual reproduction.In budding, a small bud or outgrowth forms on the parent yeast cell. The bud gradually enlarges in size and eventually detaches from the parent cell, becoming a separate individual yeast cell. This process is similar to how a bud grows on a plant and eventually becomes a new plant

Correct answer: Budding

227. Characteristic mitosis present in fungi is "nuclear-mitosis" during which:

  • A. The nuclear membrane breaks, and the spindle is formed outside the nucleus
  • B. The nuclear membrane breaks, and the spindle is formed within the nucleus
  • C. The nuclear membrane doesn't break, and the spindle is formed outside the nucleus
  • D. The nuclear membrane doesn't break, and the spindle is formed within the nucleus

Explanation: "In fungi, including both yeasts and filamentous fungi, the characteristic mitosis is referred to as "closed mitosis" or "nuclear mitosis." During nuclear mitosis, the nuclear envelope or membrane remains intact, and the spindle apparatus forms within the nucleus. ".

Correct answer: The nuclear membrane doesn't break, and the spindle is formed within the nucleus

228. Fungi that obtain their food directly from dead organic matter are called:

  • A. Autotrophs
  • B. Heterotrophs
  • C. Saprotrophs
  • D. Chemotrophs
  • E. Mutualists

Explanation: the correct option is "saprotrophs." Saprotrophs are organisms, including fungi, that obtain their nutrients by decomposing and absorbing organic matter from dead organisms or decaying organic material. Fungi that specialize in this mode of nutrition are often involved in the decomposition of dead plant and animal matter, helping to recycle nutrients back into the ecosystem.

Correct answer: Saprotrophs

229. Fungi that can grow only on their living host and cannot be grown on available defined growth culture medium are called:

  • A. Autotrophs
  • B. Saprotrophs
  • C. Obligate Parasites
  • D. Facultative Parasites
  • E. Predators

Explanation: the correct option is "obligate parasites" because they are the only ones among the given options that can only grow on their living host and cannot be cultivated on available defined growth culture media. Obligate parasites have evolved specific adaptations to exploit and rely entirely on their host organisms for their growth, reproduction, and nutrition.

Correct answer: Obligate Parasites

230. Ustilago maydis is the scientific name of a?

  • A. Fungus
  • B. Smut
  • C. Bacterium
  • D. Yeast

Explanation: Corn smut is a plant disease caused by the pathogenic fungus Ustilago maydis. Hence option B here is the accurate one because Ustilago maydis is the scientific name of smut that belongs to the kingdom fungi.

Correct answer: Smut