Free Kingdom Animalia MCQs with Answers

912 Kingdom Animalia MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

912 questions · page 79 of 92

781. The organs of locomotion in 'annelids' are which of the following?

  • A. Muscles
  • B. Hydrostatic skeleton
  • C. Parapodia
  • D. Setae

Explanation: All annelids except leeches also have chitonous hair-like structures, called setae, projecting from their cuticle. Sometimes the setae are located on paddle-like appendages called parapodia. This helps in their locomotion.

Correct answer: Setae

782. Vertebrates belong to phylum chordata because -----------

  • A. They have a vertebral column
  • B. Their brain is enclosed by the skull
  • C. The embryos have gills
  • D. The body develops from 3 germinal layers

Explanation: The vertebrates have a vertebral column, something like the notochord. Vertebrates show all the characteristic features of the phylum Chordata, such as the notochord, dorsal nerve cord, pharyngeal slits and post-anal tail.

Correct answer: They have a vertebral column

783. Centipedes belong to class _ of arthropoda.

  • A. Arachnida
  • B. Insecta
  • C. Cephalopoda
  • D. Myriapoda

Explanation: Correct option:D (It is a fact that Centipedes belong to the class Myriapoda of arthropoda). Centipedes belong to the class Myriapoda. Myriapods are a group of arthropods that also include millipedes. The word "Myriapoda" refers to the many-legged nature of these organisms.

Correct answer: Myriapoda

784. A hydrostatic skeleton is present in:

  • A. Arthropods
  • B. Fish
  • C. Annelids
  • D. Nematods

Explanation: Annelids have a hydrostatic skeleton in their body structure.

Correct answer: Annelids

785. Stretch receptors are present in _ of tetrapods

  • A. Tendons and joint capsules
  • B. Thorax
  • C. Antennae
  • D. Abdomen

Explanation: Stretch receptors are mechanoreceptors responsive to the distention of various organs and muscles and are neurologically linked to the medulla in the brain stem via afferent nerve fibers. Stretch receptors called Golgi tendon organs are found within the collagen fibers of tendons and within joint capsules in tetrapods. They are generally located in series with the muscle rather than the parallel arrangement of the intrafusal muscle fibers.

Correct answer: Tendons and joint capsules

786. The larva formed during the life cycle of annelida is

  • A. Glochidium larva
  • B. Bipinnaria larva
  • C. Trochophore larva
  • D. Tomaria larva

Explanation: Trochophore, also called trochosphere, small, translucent, free-swimming larva characteristic of marine annelids and most groups of mollusks and it is commonly formed during life cycle of annelida

Correct answer: Trochophore larva

787. Platyhelminthes are

  • A. Bilaterally symmetrical and diploblastic
  • B. Bilaterally symmetrical and triploblastic
  • C. Radially symmetrical and triploblastic
  • D. Radially symmetrical and diploblastic

Explanation: Phylum Platyhelminthes belongs to the kingdom Animalia. This phylum includes 13,000 species. The organisms are also known as flatworms. Platyhelminthes are triploblastic, bilaterally symmetrical. They may be free-living or parasites. The body has a soft covering with or without cilia. They respire by simple diffusion through the body surface. They are devoid of the anus and circulatory system but have a mouth etc.

Correct answer: Bilaterally symmetrical and triploblastic

788. The deuterostomes differ from protostomes in all of the following respects EXCEPT:

  • A. Early cleavages of the zygote
  • B. Ultimate function of the opening to the archenteron
  • C. Number of germ layers in the developing embryo
  • D. Embryonic origin of the mouth
  • E. embryonic origin of the coelom

Explanation: Both deuterostomes and protostomes have three germ layers. The statement that is NOT true among the given options is: "number of germ layers in the developing embryo" Deuterostomes and protostomes both have three germ layers (ectoderm, mesoderm, and endoderm) in the developing embryo. This is a shared characteristic between these two groups of animals. The distinction between deuterostomes and protostomes lies in other aspects, as listed in the options.

Correct answer: Number of germ layers in the developing embryo

789. Species of Phylum Platyhelminthes are:

  • A. Roundworms
  • B. Flatworms
  • C. Hookworms
  • D. Threadworms
  • E. Pinworms

Explanation: The phylum Platyhelminthes consists of flatworms, which are named for their flat, dorsoventrally flattened bodies. This sets them apart from other worm-like organisms, such as roundworms (Nematoda), which have a cylindrical shape. Flatworms are simple, unsegmented invertebrates with bilateral symmetry. Other options like hookworms, threadworms, and pinworms are all roundworms and do not belong to the Platyhelminthes phylum.

Correct answer: Flatworms

790. Scales are present in:

  • A. Fishes
  • B. Reptiles
  • C. Birds
  • D. Amphibians
  • E. A B and C

Explanation: The skin of most fishes is covered with scales. Placoid scales in sharks and rays, cosmoid scales in lungfishes and some fossil fishes, ganoid scales in bichirs, bowfin, paddle fishes, gars, sturgeons, cycloid and ctenoid scales in most bony fishes. Reptile skin is also covered with scutes or scales. Scales are made of keratin and are formed from the epidermis. They may be ossified or tubercular, as in the case of lizards, or modified elaborately, as in the case of snakes.

Correct answer: A B and C