Free Kingdom Animalia MCQs with Answers

912 Kingdom Animalia MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

912 questions · page 78 of 92

771. S-band locomotion is characteristically seen in which of the following?

  • A. Bony fish
  • B. Fish like mammals
  • C. Cartilaginous fish
  • D. All of these options are correct

Explanation: The S-band is a short wave band that sends out short waves to find any hurdles in the path that are used by cartilaginous fishes for their locomotion. Hence, C is the correct option.

Correct answer: Cartilaginous fish

772. In most triploblastic, after embryonic development, the three layers are represented as?

  • A. Separate layers of cells
  • B. Structures associated with them
  • C. Their functions in body
  • D. Structures formed from them

Explanation: Option A is wrong because, in triploblastic animals, the three layers represent the structures formed from them instead of separate layers of the cells. Option B is wrong because, in most triploblastic animals, the three germ layers represent structures formed from them instead of structures associated with them. Option C is wrong because, in most triploblastic animals, the three germ layers represent structures formed from them instead of their functions in the body. Option : D Gastrulation is a key phase in embryonic development when pluripotent stem cells differentiate into three primordial germ layers. It is characterized by movement and rearrangement of cells in the embryo. After embryonic development, in most triploblastic animals, three layers are represented as structures formed from them.

Correct answer: Structures formed from them

773. Euplectella belongs to phylum _

  • A. Porifera
  • B. Ctenophora
  • C. Echinodermata
  • D. None of the above

Explanation: Euplectella is classified under the phylum Porifera. They belong to the class Hexactinellida, characterized by the skeleton of six-rayed triaxon spicules. The common species of Euplectella is Euplectella aspergillum.

Correct answer: Porifera

774. Porcupine is a mammal because:

  • A. The scales on its body are modified into spines for protection against predators
  • B. It lays eggs and has mammary glands
  • C. The fur on its body is modified into spines, and it is warm-blooded
  • D. None of the above

Explanation: The following chart might help explain the characteristics of mammals:

Correct answer: The fur on its body is modified into spines, and it is warm-blooded

775. Which of the following is not a characteristic feature of tapeworm?

  • A. Each body segment has two sets of male and female reproductive organs
  • B. The digestive tract develops from endodermal cells in the embryo
  • C. The body can be cut into two parts, which are mirror images of each other, in one plane only
  • D. None of the above

Explanation: B is correct option because Tapeworms absorb food through their skin. The beef tapeworm is called Taenia saginata. This tapeworm grows in the intestines of humans to a length of 30-40 feet. Ingesting undercooked beef increases the risk of getting this parasite in one's system. However, beef that is cooked properly may still have these parasites in it, but in a dead form.

Correct answer: The digestive tract develops from endodermal cells in the embryo

776. The animals in which coelom is formed due to splitting of mesoderm are known as which of the following?

  • A. Pseudocoelom
  • B. Enterocoelous
  • C. Amphicoelous
  • D. Schizocoelous

Explanation: Option D is correct since mesoderm splits in protostomes (annelid, arthropod, and mollusk) which are also called schizocoelous.

Correct answer: Schizocoelous

777. These give rise to nematocysts in Cnidaria.

  • A. Cnidocytes
  • B. Gastrozoids
  • C. Hydrozoa
  • D. Mesoglea

Explanation: Option A is correct since Cnidocytes are the stinging cells that have nematocysts in them and poke them out on being stimulated.

Correct answer: Cnidocytes

778. Sperms released in water are carried to the mesenchyme in sponges by

  • A. Stipules
  • B. Spicules
  • C. Spines
  • D. Amoeboid cells

Explanation: Option D is correct since amoeboid cells allow sexual reproduction to occur.Option A is incorrect since stipules are not found in sponges.Option B is incorrect since spicules support the structure of sponges.Option C is incorrect since sponges have little spines-like structures called spicules that are again responsible for forming sponges.

Correct answer: Amoeboid cells

779. The organs of locomotion in annelids are which of the following?

  • A. Muscles and Bones
  • B. Hydrostatic skeleton and intestinal fluid
  • C. Parapodia and Setea
  • D. None of the above.

Explanation: Annelid setae are stiff bristles present on the body. They help, for example, earthworms to attach to the surface and prevent backsliding during peristaltic motion. These hairs make it difficult to pull a worm straight from the ground.Annelid Parapodia are paired, unjointed lateral outgrowths that bear the chaetae.

Correct answer: Parapodia and Setea

780. 80% of the food of sponges consists of which of the following?

  • A. Detrital organic particles
  • B. Zooplankton and Small animals
  • C. Phytoplanktons
  • D. All of these

Explanation: According to research, up to 80% of the food of sponges consists of detrital organic particles, which are tiny pieces of dead or decaying organic material, including dead plankton, fecal matter, and other debris.

Correct answer: Detrital organic particles