Free Kingdom Animalia MCQs with Answers

912 Kingdom Animalia MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

912 questions · page 56 of 92

551. Which one of the following is not an insect?

  • A. Ticks
  • B. Honey bee
  • C. Beetle
  • D. Wasp

Explanation: Ticks are not insects because they are arachnids.

Correct answer: Ticks

552. Which one of the following is not an exclusive trait of arthropoda?

  • A. Presence of wings
  • B. Jointed appendages
  • C. Haemocoel
  • D. Chitinous exoskeleton

Explanation: Phylum Arthropoda doesn't possess wings.

Correct answer: Presence of wings

553. Opossum and koala bear belongs to sub-class

  • A. Prototheria
  • B. Eutheria
  • C. Metatheria
  • D. Monotremata

Explanation: Opossums and koala bears belong to subclass metatheria.

Correct answer: Metatheria

554. The scientific name of freshwater mussel is

  • A. Mytilus edulis
  • B. Loligo peali
  • C. Anodonta grandis
  • D. Anodonta bairdi

Explanation: Freshwater mussels are an essential component of our rivers and streams. By their siphoning actions, mussels filter bacteria, algae, and other small particles, which make them one of the few animals that improve water quality. Mussels also serve as a food source to many species of fish, reptiles, birds, and mammals. Freshwater mussel is a common for 'Anodonta grandis'.

Correct answer: Anodonta grandis

555. Which of the following invertebrate phylum consists of the most abundant species on planet Earth:

  • A. Porifera
  • B. Cnidaria
  • C. Arthropoda
  • D. Mollusca

Explanation: Of all animals it is estimated that well over 90% are invertebrates. Of all invertebrates, arthropods are by far the most numerous.

Correct answer: Arthropoda

556. Which among the following lacks the nervous system?

  • A. Flatworms
  • B. Annelida
  • C. Cnidaria
  • D. Sponge

Explanation: Sponges are the most basic form of a multicellular animal. They lack the nerves and digestive systems seen in other animals, relying on water flowing through their canal system for their food and oxygen.

Correct answer: Sponge

557. Which statement correctly outlines the reason for divergent evolution hypothesis of echinoderms and hemichordates?

  • A. Blastopore forms the anus
  • B. They are both aquatic
  • C. They have a well developed circulatory system
  • D. They have dorsal nerve cord

Explanation: Both hemichordates and echinoderms are deuterostomes, i.e. blastopore develops to form the anus. This shows that both groups evolved from a single common ancestor (divergent evolution).

Correct answer: Blastopore forms the anus

558. What is correct about triploblastic animals?

  • A. They all show bilateral symmetry
  • B. They show radial as well as bilateral symmetry
  • C. They are all protostomes
  • D. They are all deuterostomes

Explanation: Triploblastic animals are included in a phyla which have been placed in grade bilatera. This means all of them are bilateral in nature. Phylum Echinodermata has radial symmetry in adult form which is an exception.

Correct answer: They all show bilateral symmetry

559. Incomplete double circulation is found in:

  • A. Aves
  • B. Fishes
  • C. Amphibians
  • D. Mammals

Explanation: Amphibians have a three-chambered heart comprising two atria and one ventricle. Oxygenated and deoxygenated blood received in the left and right atrium, respectively, gets mixed in the single ventricle, hence it is termed as incomplete double circulation.

Correct answer: Amphibians

560. An invertebrate is found in a freshwater setting and studies show it to have three developmental body layers and a cuticle covering its outer body. It belongs in the same phylum as the

  • A. Nematoda
  • B. Leeches
  • C. Sponges
  • D. Sea stars
  • E. Crustaceans

Explanation: A majority of crustaceans' habitats are aquatic and they live in either marine or freshwater environments, but a few groups have adapted to life on land, such as terrestrial crabs, terrestrial hermit crabs, and marine environments. Germ layers: each of the three layers of cells (ectoderm, mesoderm, and endoderm) that are formed in the early embryo. they have an cuticle covering so this is correct answer.

Correct answer: Crustaceans