Free Kingdom Animalia MCQs with Answers

912 Kingdom Animalia MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

912 questions · page 55 of 92

541. Polymorphism is characteristic feature of

  • A. Porifera
  • B. Cnidaria
  • C. Annelida
  • D. Nematodes

Explanation: Polymorphism refers to occurrence of more than one individual in a single organism, and is a characteristic feature of Cnidarians

Correct answer: Cnidaria

542. When beef which is not properly cooked is consumed by humans, they become infected by:

  • A. Tapeworm
  • B. Hookworm
  • C. Pinworm
  • D. Roundworm

Explanation: Tapeworm infection is caused by eating improperly cooked beef which usually contains the tapeworm "Taenia Saginata."

Correct answer: Tapeworm

543. Schistosoma is a parasite that lives in the _ of the host.

  • A. Intestine
  • B. Kidney
  • C. Liver
  • D. Blood

Explanation: Schistosoma parasites can penetrate the skin of a person wading through contaminated water. The parasites mature into adult worms within weeks and live in the blood vessels of the body.

Correct answer: Blood

544. The cavity between body wall and alimentary canal is:

  • A. Coelom
  • B. Mesoderm
  • C. Endoderm
  • D. Mesoglea

Explanation: Coelom is a cavity between the body wall and alimentary canal which is lined by mesoderm.

Correct answer: Coelom

545. The layer which forms the lining of digestive tract and glands of digestive system is:

  • A. Ectoderm
  • B. Mesoderm
  • C. Endoderm
  • D. Mesoglea

Explanation: The endoderm is the source of epithelial lining of the digestive tract along with pancreas and gall-bladder.

Correct answer: Endoderm

546. The site where Ascaris is present:

  • A. Intestine
  • B. Caecum
  • C. Stomach
  • D. Rectum

Explanation: Ascaris lumbricoides is an intestinal parasite of humans. Their common name is roundworms. Ascariasis is the most common roundworm infection. The larvae and adults live in the small intestine and cause infection.

Correct answer: Intestine

547. The intermediate host for Taenia (tapeworm) is:

  • A. Fish
  • B. Pig
  • C. Anemone
  • D. Coral

Explanation: Pigs serve as an intermediate host for Taenia solium; humans are infected when they ingest an immature tapeworm(a cysticercus) in undercooked pork; leading to harboring of adult sexually active worms within the intestinal tract.

Correct answer: Pig

548. Common name of the Loligo pealeii is:

  • A. Squid
  • B. Laligo
  • C. Slug
  • D. Oyster

Explanation: Squid is the common name of Loligo pealeii.

Correct answer: Squid

549. Venous flower basket belong to which group of organisms:

  • A. Angiosperms
  • B. Sponges
  • C. Marine Algae
  • D. Fungus like protists

Explanation: Venous flower basket belong to sponges ( phylum porifera).

Correct answer: Sponges

550. Which one of the following is not a draught animal?

  • A. Buffalo
  • B. Mule
  • C. Elephant
  • D. Yak

Explanation: Draught animals are used for agricultural tasks like carrying heavy weighted objects or loads. So, the elephant is not used for such agricultural activities.

Correct answer: Elephant