Free Kingdom Animalia MCQs with Answers

912 Kingdom Animalia MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

912 questions · page 49 of 92

481. The skeleton of sponges is in the form of various needle like structures called?

  • A. Stipules
  • B. Brails
  • C. Spines
  • D. Spicules

Explanation: Spicules are the structural components of a sponge, or the "bricks," and the shapes, sizes, and composition are unique for each species. Together, you can look at these features under a microscope to make a positive identification. Spicules are composed of either Calcium or Silica.

Correct answer: Spicules

482. A sponge of Antarctica that is more than a meter tall is known as?

  • A. Euplectella
  • B. Spongilla
  • C. Leucosolenia
  • D. Scolymastra joubini

Explanation: d) Scolymastra joubini, Scolymastra joubini, also known as "giant Antarctic sponge," is a species of sponge found in the waters around Antarctica. It is indeed more than a meter tall and can grow to several meters in height.

Correct answer: Scolymastra joubini

483. Which of the following organisms has an eel-like body?

  • A. Chondrichthyes
  • B. Osteichthyes
  • C. Cyclostomata
  • D. Both Options A and B are correct

Explanation: Due to their circular mouth, they are named Cyclostomata. They are parasitic, usually feeding on fish in their adult stage. Morphologically, they resemble eels. They are known to be the only living vertebrates without true jaws,

Correct answer: Cyclostomata

484. The function of coelom is best characterized as?

  • A. To increase the size of the animals
  • B. To help in the functioning of the reproductive system
  • C. To provide space for the development of organs and systems
  • D. None of these

Explanation: The coelom provides a space where internal organs can develop and function. For example, the pumping action of the heart is possible because of the surrounding space the coelom provides. The fluid-filled coelom also protects internal organs by cushioning them.

Correct answer: To provide space for the development of organs and systems

485. Which of the following is an amniote?

  • A. Leaf green tree frog
  • B. Japanese giant salamander
  • C. Crow
  • D. Both A and B

Explanation: Leaf green tree frog is Amphibian therefore its not an amniote .

Correct answer: Crow

486. The animals which belong to the division Radiata are?

  • A. Triploblastic
  • B. Diploblastic
  • C. Radioblast
  • D. All of these options are correct

Explanation: Grade Radiata includes animals with radial symmetry, such as coelenterates, which are diploblastic.

Correct answer: Diploblastic

487. Which of the following are known as the internal buds?

  • A. Spicules
  • B. Choanocytes
  • C. Gemmules
  • D. Both options A and B are correct

Explanation: OPTION A: All sponges except class mykospongida have skeletons. The skeleton consists of carbonate of lime or silicon in the form of spicules or of spongin(a fibrous protein) in the form of fibers. OPTION B: Choanocytes are the cells that line the spongocoel and canals of poriferans. OPTION C: Gemmules are internal buds found in sponges and are involved in asexual reproduction. Hence, C is the correct option. OPTION D: It is an incorrect option.

Correct answer: Gemmules

488. Removal of a parasite from the body of the host is called:

  • A. Sterilization
  • B. Disinfection
  • C. Disinfestation
  • D. None of these

Explanation: Disinfestation is the process of removing parasites from the bodies of the living hosts. Hence this is the correct option.

Correct answer: Disinfestation

489. Which one of the following is not a feature of the nervous system of Planaria?

  • A. Neurons are differentiated into sensory, motor, and associative neurons
  • B. Nerves are present
  • C. No specialized sensory organs are present
  • D. All of the above options are correct

Explanation: OPTION A: In Planaria, there is a differentiation of neurons into sensory associative and motor neurons. In Planaria, associative neurons are present in the brain and longitudinal nerves. Sensory neurons carry impulses to the 'brain' or nerves and motor neurons carry impulses from the central nervous system to different parts of the body.OPTION B: There are definite nerves, the longitudinal and lateral in Planaria.OPTION C: In Planaria at the anterior region, sense organs in the form of eyes and chemoreceptors are present. The receptor cells sensitive to pressure and touch-are present in Planaria. Hence, C is the correct option.

Correct answer: No specialized sensory organs are present

490. Which of the following systems is not segmentally arranged in annelids?

  • A. Excretory system
  • B. Digestive system
  • C. Circulatory system
  • D. Nervous system

Explanation: The system that is not segmentally arranged in annelids is the circulatory system (option c). Other systems like the digestive, nervous, and excretory systems often exhibit segmental repetition in these organisms.

Correct answer: Circulatory system