Free Kingdom Animalia MCQs with Answers

912 Kingdom Animalia MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

912 questions · page 48 of 92

471. Assymetrical body is a feature of phylum:

  • A. Annelida
  • B. Arthropoda
  • C. Porifera
  • D. Cnidaria

Explanation: Option A: This is the phylum of invertebrate animals thus this is the wrong option.Option B: This is the feature of a bilaterally symmetrical body hence this is n ot the correct option.Option C: This is the feature of an asymmetrical body and is hence the correct answer.Option D: This is the feature of a radially symmetrical body and hence this option is incorrect.

Correct answer: Porifera

472. In some cases, blastomere can produce a complete embryo. The cleavage will be?

  • A. Spiral and determinate
  • B. Spiral and indeterminate
  • C. Radial and determinate
  • D. Radial and indeterminate

Explanation: Option A: In spiral cleavage the division of cells in the developing embryo is in a spiral manner and blastomeres are not formed. Also, a complete embryo is not formed in determinant cleavage thus this option is incorrect.Option B: Though indeterminate cleavage results in a complete embryo, it will not have blastomeres as it will be in spiral manner thus this option is incorrect.Option C: Though radial cleavage produces blastomeres, determinant ones don't produce a complete embryo hence this option is incorrect.Option D: This is the correct option because the radial cleavage will produce blastomeres and indeterminate means that a complete embryo will be formed.

Correct answer: Radial and indeterminate

473. Flame cells are the excretory structures for which of the following?

  • A. Annelida
  • B. Coelenterates
  • C. Echinodermata
  • D. Platyhelminthes

Explanation: Flame cell/solenocytes are the main excretory structures of Platyhelminthes.OPTION A: Nephridia are the excretory organs in annelids.OPTION B: The members of Coelenterata are aquatic, so they excrete the body waste directly through the body surface. They lack different organ systems like excretory, digestive, and others.OPTION C: Excretion in echinoderms is by simple diffusion of metabolic wastes (ammonia) across thin permeable regions of the body wall.OPTION D: Flame cell/solenocytes are the main excretory structures of Platyhelminthes.

Correct answer: Platyhelminthes

474. Phylum Porifera is classified based on which of the following characteristics?

  • A. Branching
  • B. Symmetry
  • C. Spicules
  • D. Reproduction

Explanation: OPTION A: Phylum Porifera is not classified based on branching. Sponge species within this phylum can exhibit different growth forms, including branching and non-branching types. OPTON B: Phylum Porifera does not have a definitive symmetry. Sponges lack true tissue layers and complex body plans, so they do not exhibit radial or bilateral symmetry. OPTION C: Porifera is the phylum composed of the sponges. They lack true tissues, have no body symmetry, and are sessile. The classification of phylum Porifera is based upon the presence and composition of spicules.OPTION D: While reproduction is an important aspect of any classification, it is not the primary characteristic for classifying organisms into Phylum Porifera. Instead, it is based on the presence of specialized structures called spicules.

Correct answer: Spicules

475. The name animal is derived from what word?

  • A. Aname
  • B. Anemia
  • C. Anima
  • D. None of these options is correct

Explanation: The word "animal" comes from the Latin word, anima, meaning 'having breath', 'having soul' or 'living being'. The biological definition includes all members of the kingdom Animalia.

Correct answer: Anima

476. Nematoda is a taxon of the ranking?

  • A. Kingdom
  • B. Sub-kingdom
  • C. Phylum
  • D. Class

Explanation: The nematodes or roundworms constitute the phylum Nematoda, with plant-parasitic nematodes also known as eelworms. They are a diverse animal phylum inhabiting a broad range of environments. Species in the phylum Nematoda (from the Greek root word nema meaning thread) are better known as the roundworms. There are about 25,000 species of nematodes formally described by scientists. Thus, option C is correct.

Correct answer: Phylum

477. All of them are not fish except?

  • A. Starfish
  • B. Jellyfish
  • C. Cuttlefish
  • D. Catfish

Explanation: Catfish are a diverse group of ray-finned fish. So, option D is the corrrect answer.

Correct answer: Catfish

478. The first group of invertebrates to have a closed circulatory system are:

  • A. Nematods
  • B. Platyhelminthes
  • C. Echinodermata
  • D. None of these options are correct

Explanation: Annelids are the first group of invertebrates to have developed a closed circulatory system, and is not given as an option hence "D" is the correct answer".

Correct answer: None of these options are correct

479. All the animals of grade radiata are which of the following?

  • A. Unicellular
  • B. Triploblastic
  • C. Both Options A and B are correct
  • D. Diploblastic

Explanation: d) Diploblastic, The correct answer is "d) Diploblastic." Animals of the grade Radiata are diploblastic, which means they have two primary germ layers during embryonic development: the ectoderm and the endoderm. These two layers give rise to various tissues and structures in the adult organism. The Radiata grade includes phyla such as Cnidaria (e.g., jellyfish, corals) and Ctenophora (comb jellies), which are characterized by their diploblastic body organization.

Correct answer: Diploblastic

480. A free-living example of Platyhelminthes is?

  • A. Dugesia
  • B. Fasciola
  • C. Taenia
  • D. All of these options are correct

Explanation: a) Dugesia, This option is correct. Dugesia, also known as the planarian or freshwater flatworm, is a free-living example of Platyhelminthes. Planarians are found in freshwater habitats and are well-known for their ability to regenerate lost body parts.

Correct answer: Dugesia