Free Biodiversity and Variety of Life MCQs with Answers

3130 Biodiversity and Variety of Life MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

3130 questions · page 241 of 313

2401. In cocci division in three planes results in the formation of sarcina which is a:

  • A. Cube of 8 cocci
  • B. Square of 4 cocci
  • C. Grape like cluster
  • D. Triangular 6 cocci

Explanation: In cocci division, cocci bacteria divide in multiple planes to form distinct arrangements or clusters. When cocci divide in three perpendicular planes, resulting in the formation of packets or cuboidal arrangements, it is referred to as "sarcina."Sarcina is a specific arrangement of cocci bacteria where the cells divide in three perpendicular planes, resulting in the formation of a cube-like packet. The cells within the sarcina remain attached to each other due to incomplete separation after division.The term "sarcina" is derived from the Latin word meaning "packet" or "bundle." The arrangement is often observed in certain bacterial species, such as the genus Sarcina, where the cells are arranged in groups of eight (octets), forming a distinctive cubic structure.The sarcina arrangement can be observed in clinical specimens or environmental samples and can be helpful in identifying specific bacterial species or strains.

Correct answer: Cube of 8 cocci

2402. The size of Spirochete is approximately?

  • A. 0.75-1.25 um
  • B. 100-200 nm
  • C. 0.1-600 um
  • D. 500 um

Explanation: Spirochaets reach 500 micrometer in length.

Correct answer: 500 um

2403. A huge microorganism, Acanthurus nigrofuscus is a_discovered in Intestin of brown surgeonfish.

  • A. Bacterium
  • B. Virus
  • C. Parasite
  • D. Protozoa

Explanation: Recently a huge bacterium has been discovered in the intestine of the brown surgeonish, Acanthurus nigrofuscus.

Correct answer: Bacterium

2404. Group of 8 cocci bacteria is called?

  • A. Diplococci
  • B. Streptococcus
  • C. Tetrad
  • D. Sarcina

Explanation: Sarcinae is a genus of bacteria that are found in cuboidal arrangements of eight cocci.

Correct answer: Sarcina

2405. Which of the following has a chain-like arrangement?

  • A. Streptobacillus
  • B. Streptococci
  • C. Both A and B
  • D. None of these

Explanation: Streptobacillus and Streptococcus both contain chain of many cell.

Correct answer: Both A and B

2406. Which of ihe following bacteria possesses a spherical shape?

  • A. Bacillus anthracis
  • B. Escherichia coli
  • C. Spirillum minus
  • D. Staphylococcus aureus

Explanation: Staphylococcus aureus possess spherical shape.

Correct answer: Staphylococcus aureus

2407. Which of the following bacteria is equal to the size of hyphen?

  • A. Epulopiscium
  • B. Pseudomonas aeruginosa
  • C. Escherichia coli
  • D. Streptococcus pneumoniae

Explanation: Epulopiscium fishelsoni is a bacterium that can be quite large, reaching up to 0.5 millimeters in length. This is approximately equal to the size of a hyphen (-).

Correct answer: Epulopiscium

2408. Approximately how many species of bacteria are known to cause diseases in human?

  • A. 100
  • B. 150
  • C. 200
  • D. 250

Explanation: Studies show that approximately 200 pathogenic bacteria are responsible for causing diseases in humans.

Correct answer: 200

2409. Yellowing of teeth is due to _.

  • A. Phosphate Deficiency
  • B. Vitamin D Deficiency
  • C. Calcium Deficiency
  • D. Enamel Deficiency

Explanation: Calcium is one of the essential vitamins for your dental health. It helps teeth and bones remain strong and healthy, and it prevents jaw bone deterioration, teeth from becoming brittle or yellowing with age. A calcium deficiency can lead to teeth discoloration as well as tooth loss.

Correct answer: Calcium Deficiency

2410. For sterilization of medical equipments_are used.

  • A. UV rays
  • B. IR rays
  • C. Gamma rays
  • D. X-rays

Explanation: Gamma ray is correct because due to the high penetrating power, short wavelength and high energy , gamma rays are ideal for the sterilization processes.

Correct answer: Gamma rays