Free Biodiversity and Variety of Life MCQs with Answers

3130 Biodiversity and Variety of Life MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

3130 questions · page 240 of 313

2391. Which of the following type of bacterial replication is most similar to mitosis?

  • A. Transduction
  • B. Binary fission
  • C. Conjugation
  • D. Transformation

Explanation: Binary fission is the most similar type of bacterial replication to mitosis. It is the process by which bacteria reproduce asexually. During binary fission, a bacterial cell replicates its DNA and elongates. Then, the cell wall and cell membrane constrict, dividing the cell into two identical daughter cells. Each daughter cell receives a copy of the original cell's genetic material. This process is analogous to the division of a eukaryotic cell during mitosis, where the genetic material is duplicated, and the cell divides into two daughter cells.

Correct answer: Binary fission

2392. Example of bacterial requiring low concentration of oxygen is:

  • A. Spirochete
  • B. E. coli
  • C. Pseudomonas
  • D. Campylobacter

Explanation: Campylobacter is an example of a bacterial genus that requires low concentrations of oxygen, making them microaerophilic organisms.

Correct answer: Campylobacter

2393. Bacteria that live in humus are_.

  • A. Saprophytic
  • B. Anaerobic
  • C. Aerobic
  • D. Facultative

Explanation: Saprophytic bacteria are also known as saprotrophic bacteria. They are decomposers that obtain their energy and nutrients by breaking down dead organic matter, such as decaying plant and animal material.

Correct answer: Saprophytic

2394. All bacterial species have this organelle in common:

  • A. Ribosome
  • B. Flagella
  • C. Pili
  • D. Cell wall

Explanation: Ribosomes are composed of RNA and proteins. Some may also be loosely attached to plasma membranes. They are protein factories. There are thousands of ribosomes in each healthy growing cell. They are smaller than eukaryotic ribosomes.It is present in all bacterial specie.

Correct answer: Ribosome

2395. Aerobic bacteria release:

  • A. S
  • B. O2
  • C. CO2
  • D. H

Explanation: Aerobic bacteria release CO2 in dead organic matter and if carbon present in dead matter is not release it would diminish all the CO2 present in atmosphere.

Correct answer: CO2

2396. Bacteria without flagella are called:

  • A. Atrichous
  • B. Amphitrichous
  • C. Lophotrichous
  • D. Peritrichous

Explanation: Atrichous means bacteria are without any flagella.

Correct answer: Atrichous

2397. Which true prokaryotes is a photosynthetic bacterium?

  • A. Cyanobacteria
  • B. Nostoc
  • C. Chlorella
  • D. E. coli

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!".

Correct answer: Cyanobacteria

2398. The structure of prokaryote which is involved in attachment:

  • A. Pili
  • B. Flagella
  • C. Cell wall
  • D. Outer membrane

Explanation: They are primarily involved in a mating process between cells called conjugation process. Some pili function as a means of attachment of bacteria to various surfaces.

Correct answer: Pili

2399. Cyanobacteria undergo photosynthesis with help of:

  • A. Phycobilisome
  • B. Mesosomes
  • C. Spores
  • D. Cytoplasmic granule

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!".

Correct answer: Phycobilisome

2400. The several arrangements of cocci is based on their

  • A. Long chain of cells
  • B. Types of division
  • C. Shape
  • D. All of above

Explanation: Based on planes of division, the coccus shape can appear in several distinct arrangements: diplococcus, streptococcus, tetrad, sarcina, and staphylococcus.

Correct answer: All of above