Free Kingdom Prokaryotae MCQs with Answers

533 Kingdom Prokaryotae MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

533 questions · page 35 of 54

341. Which of the following is heat resistant organelle?

  • A. Spores
  • B. Cysts
  • C. Granules
  • D. All of Above

Explanation: Spores are the most heat resistant form of bacteria. They are formed by some bacteria when environmental conditions become very harsh. Spores can survive extreme temperatures, radiation, and dehydration. This allows them to survive for long periods of time, even in conditions that would kill other forms of bacteria.

Correct answer: Spores

342. Which of the following is false about conjugation?

  • A. It forms a bridge between two bacterial cells
  • B. It involves transport of genetic material via vectors
  • C. It is a form of sexual reproduction
  • D. Both B and C

Explanation: The answer is Both B and C.Bacterial conjugation is a form of horizontal gene transfer, which is the transfer of genetic material between unrelated cells. It does not involve the formation of a bridge between two cells, and it is not a form of sexual reproduction.

Correct answer: Both B and C

343. For respiratory metabolism, bacterial cell membrane contains:

  • A. Proteins
  • B. Lipids
  • C. Enzymes
  • D. Chemicals

Explanation: ATP synthase: This enzyme is responsible for the synthesis of ATP from ADP and phosphate.

Correct answer: Enzymes

344. Which of the following is a form of asexual reproduction in prokaryotic cells?

  • A. Binary fission and mitosis
  • B. Binary fission and meiosis
  • C. Binary fission and transformation
  • D. Binary fission

Explanation: Prokaryotic cells divide through a form of asexual reproduction called binary fission. This is a simple process in which chromosomes replicate, as the cell increases in size and the resulting two sets of chromosomes move apart to opposite ends of the cell. The cell constricts in the middle as the plasma membrane is pulled inward and a new cell membrane is formed right down the middle completing the process.

Correct answer: Binary fission

345. The cell wall of Archaebacteria does not contain which of the following?

  • A. Glycoproteins
  • B. Polysaccharides
  • C. Proteins
  • D. Peptidoglycan

Explanation: Archaebacteria doesn't contain peptidoglycan.

Correct answer: Peptidoglycan

346. Which of the following is most responsible for bacterial cell motility?

  • A. Cilia
  • B. Flagella
  • C. Pili
  • D. Pseudopodia

Explanation: Flagella are long thread like structures which are used for locomotion.

Correct answer: Flagella

347. Chromatin body in prokaryotes can also termed as:

  • A. Nuclear body
  • B. Nuclear region
  • C. Nucleoid
  • D. All of Above

Explanation: Chromatin bodies in prokaryotes is termed as Nuclear Body, Nuclear region and Nucleoid.

Correct answer: All of Above

348. Cyanobacteria help in nitrogen fixation since they have:

  • A. Heterocyst
  • B. Hormogonia
  • C. Akinetes
  • D. Mesosomes

Explanation: Nitrogen fixation occurs through heterocycts.

Correct answer: Heterocyst

349. Protein named as pilin is present in:

  • A. Flagella
  • B. Pili
  • C. Capsule
  • D. Slime

Explanation: Pilli are tubular extensions of cell membrane and project through the cell wall.They are composed of pillin protein.

Correct answer: Pili

350. Periplasmic space is absent in:

  • A. Gram positive bacteria
  • B. Gram negative bacteria
  • C. Both A and B
  • D. None

Explanation: Periplasmic space is a region that exists between the inner and outer membranes in gram-negative bacteria. It is not present in gram-negative bacteria.

Correct answer: Gram positive bacteria