Free Kingdom Animalia MCQs with Answers

912 Kingdom Animalia MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

912 questions · page 85 of 92

841. Taenia is an endoparasite of human, pig and cattle which belongs to thethatpigs,humans phylum.

  • A. Cnidaria
  • B. Aschelminthes
  • C. Annelida
  • D. Platyhelminthes

Explanation: Intracellular parasites are endoparasites that live within the cell of the host.

Correct answer: Platyhelminthes

842. The body of _ consists of segments called proglottis, which contain mainly sexual organs.

  • A. Planaria
  • B. Ascaris
  • C. Fasciola
  • D. Tapeworm

Explanation: Proglottid can be defined as each segment in the strobils of a tapeworm containing a complete sexually mature reproductive system.

Correct answer: Tapeworm

843. _ is a common parasite of the intestine of human and pigshumans that belongs to the phylum nematode.

  • A. Taenia solanum
  • B. Schistosoma
  • C. Ascaris lumbriocoides
  • D. Fasciola hepatica

Explanation: Ascaris belongs to phylum Nematode. It is a parasitic worm. It causes ascariasis disease.

Correct answer: Ascaris lumbriocoides

844. _ is an intestinal parasite of man belonging to phylum Nematoda.

  • A. Taenia solium
  • B. Wuchereria bancrofti
  • C. Ascaris lumbricoides
  • D. Schistosoma

Explanation: Ascaris Lumbricoides is a large, parasitic roundworm known for surviving in the human intestine. Ascaris lumbricoides is a roundworm which belongs to Phylum Nematoda.

Correct answer: Ascaris lumbricoides

845. A four-chambered heart with a right systemic arch only is present in?

  • A. Amphibians
  • B. Reptiles
  • C. Birds
  • D. Mammals

Explanation: A four-chambered heart with a right systemic arch is present in BirdsBirds have a unique circulatory system in which they possess a four-chambered heart with complete separation of oxygenated (left side) and deoxygenated (right side) blood, but they have a right systemic arch. This adaptation allows them to meet the high oxygen demands of their active lifestyles, such as flying. Mammals (Option D) also have a four-chambered heart, but they typically have a left systemic arch. Amphibians (Option A) and reptiles (Option B) generally have three-chambered hearts with varying degrees of mixing of oxygenated and deoxygenated blood.

Correct answer: Birds

846. Which of the following is not present in the fish?

  • A. Middle ear
  • B. Internal ear
  • C. Gills
  • D. Fins

Explanation: Option A: Middle ear and external ear are not found in fishes. All tetrapods i.e. amphibians, reptiles, birds, and mammals have a middle ear with a tympanic membrane. Option B: Fishes do have internal ears that pick up sound through their body. Many fishes rely on their ears to find habitat and mates, swim and avoid predators. Option C: Gills are present in fishes as they have a major role in respiration as well as osmoregulation, excretion of nitrogenous waste, pH regulation, and hormone production. Option D: Fins are also present in fishes and they help in swimming (locomotion), balance, and stability.

Correct answer: Middle ear

847. Vertebrate with one occipital condoyle is:

  • A. pigeon
  • B. frog
  • C. monkey
  • D. rabbit

Explanation: Occipital condyle is a rounded knob-like structure that is present at the base of the skull which articulates with the first vertebra. It helps animals to move their heads.Mammals and amphibians have two occipital condyles, reptiles and birds have only one. As monkeys and rabbits are mammas and frog is an amphibian, they all have 2 Ocs whereas a pigeon is a bird so it has one OC which is why it is the correct answer.

Correct answer: pigeon

848. In earthworms many Enzymes are present

  • A. Typhlosole
  • B. Intestinal caeca
  • C. Esophagus
  • D. Pharyngos mass

Explanation: The pharynx of an earthworm, particularly the pharyngeal mass, is where various digestive enzymes are secreted. These include protease, which breaks down proteins into amino acids, and mucin, which aids in softening the food. The other structures mentioned, such as the typhlosole, intestinal caeca, and esophagus, have roles in the digestive process but are not primarily responsible for enzyme production. The typhlosole increases absorptive surface area, the intestinal caeca have a minor role in digestion, and the esophagus is merely a passageway for food.

Correct answer: Pharyngos mass

849. Organs of locomotion in earth worm are:

  • A. Papillae
  • B. Setae
  • C. Pseudopodia
  • D. Cuticle

Explanation: Organs of locomotion in earth worms are setae. Setae are present on parapodia on the body wall or embedded in sacs.

Correct answer: Setae

850. Two chambered heart is found in:

  • A. Leopardfish
  • B. Fish
  • C. Crocodile
  • D. None of above

Explanation: Fishes have two chambered heart which include an auricle and an ventricle. Auricle is responsible for taking in blood from body and ventricle pumps out the blood that has entered the heart through gills and give fresh oxygen to the blood

Correct answer: Fish