Free Kingdom Animalia MCQs with Answers

912 Kingdom Animalia MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

912 questions · page 53 of 92

521. The canal system in sponges develop due to which of the following?

  • A. Porous walls
  • B. Gastrovascular system
  • C. Reproduction
  • D. Folding of inner walls

Explanation: Canal system is also known as aquiferous system. The canal system of sponges helps in food acquisition, respiratory gas exchange and also in excretion. It occurs by folding of inner walls to provide maximum surface area, as seen in the image below.

Correct answer: Folding of inner walls

522. Nephridia are the excretory organs of members of which phylum?

  • A. Arthropoda
  • B. Cnidaria
  • C. Annelida
  • D. Mollusca

Explanation: Nephridia are the excretory organs present in annelids such as earthworm. Flatworms, cephalochordate, rotifers contain protonephridia or flame cells for osmoregulation.

Correct answer: Annelida

523. Nervous system of nematodes consists of which of the following?

  • A. Ventral nerve cord
  • B. Dorsal nerve cord
  • C. Lateral nerve cord
  • D. All of these

Explanation: d) All of these, Explanation: The correct answer is d) All of these. Nematodes' nervous system consists of a ventral nerve cord, lateral nerve cords, and other interconnected nerve structures that allow them to sense their environment, coordinate movements, and carry out various essential functions.

Correct answer: All of these

524. Flame cells are excretory structures for which of the following?

  • A. Annelida
  • B. Coelenterates
  • C. Echinodermata
  • D. Platyhelminthes

Explanation: Correct Option:D This option is correct because flame cells are the specialized cells found in platyhelminthes including flatworm rotifer and nemerteans. These are the simplest animals to have a dedicated excretory system.Flame cell function like a kidney in removing waste materials from the body.

Correct answer: Platyhelminthes

525. Which of the folowing system is not well developed in acoelomates?

  • A. Excretory
  • B. Nervous
  • C. Transport
  • D. Both A and B

Explanation: Acoelomates commonly possess a simple digestive tract, nervous system, and excretory system.

Correct answer: Both A and B

526. Carapace is present in which class of arthropods?

  • A. Arachnids
  • B. Insects
  • C. Crustaceans
  • D. All of these options are correct

Explanation: The term "carapace" refers to a hard, protective outer shell or plate that covers the body of some arthropods. Out of the given options, carapace is present in crustaceans. Crustaceans are a large class of arthropods that includes animals such as crabs, lobsters, shrimp, and crayfish, which all have a carapace covering their bodies.

Correct answer: Crustaceans

527. Which of the following is non-cellular in animals in most cases?

  • A. Chlorenchyma
  • B. Mesoderm
  • C. Sclerenchyma
  • D. Mesenchyme

Explanation: Mesenchyme is non-cellular in animals in most cases. Mesenchyme is embryonic connective tissue that is made up of loosely arranged, unspecialized cells. These cells differentiate into various types of connective tissues, such as bone, cartilage, and muscle.

Correct answer: Mesenchyme

528. The second largest phylum of invertebrates is which of the following?

  • A. Porifera
  • B. Arthropoda
  • C. Chordata
  • D. Mollusca

Explanation: Molluscs are the second largest phylum of invertebrates after arthropods.

Correct answer: Mollusca

529. What is an example of an oviparous mammal?

  • A. Penguin
  • B. Bat
  • C. Whales
  • D. Elephant

Explanation: Penguins are oviparous, which means they lay eggs. Penguins lay eggs and incubating them. After mating, the female penguin lays one or two eggs, depending on the species, and then both the male and female take turns incubating the eggs by sitting on them to keep them warm. Once the eggs hatch, the parents continue to care for the chicks until they are ready to survive on their own. Whales, Bats and Elephants all reproduce sexually.

Correct answer: Penguin

530. In some cases, the blastomere produces a complete embryo. The cleavage will be:

  • A. Spiral and determinate
  • B. Spiral and indeterminate
  • C. Radial and determinate
  • D. Radial and indeterminate

Explanation: In some cases, blastomeres produce a complete embryo. The cleavage will be radial and indeterminate.

Correct answer: Radial and indeterminate