Free Kingdom Animalia MCQs with Answers

912 Kingdom Animalia MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

912 questions · page 51 of 92

501. Octopus belongs to Phylum mollusca because _.

  • A. It has suckers and tentacles
  • B. It has a soft body covered by a shell
  • C. A shell, A muscular foot, And a mantle
  • D. It has a soft, Segmented body with a head and a foot

Explanation: Like their clam and snail relatives, cephalopods possess typical molluscan features: a shell, a muscular foot, and a mantle. They also have highly developed sensory organs.

Correct answer: A shell, A muscular foot, And a mantle

502. Which is the largest cell in the human body?

  • A. Macrophage
  • B. Ovum
  • C. Granule cell
  • D. None of these

Explanation: Explanation for this question will be added soon.

Correct answer: Ovum

503. Which statement correctly identifies an adaptation for the parasitic lifestyle of tapeworm?

  • A. Presence of suckers and hooks
  • B. Asexual reproduction by fission
  • C. The presence of mesoderm in embryonic stages
  • D. All of the above options are correct

Explanation: Option A is correct since it is the best answer. Tapeworms are acoelomates that have mesoderm divided by fission but the question asks about the adaptation and Options B and C are not adaptations. Another adaptation would be the degradation of the digestive system in tapeworm.

Correct answer: Presence of suckers and hooks

504. Reptiles are different from amphibians because:

  • A. They do not have an amniotic sac in their lungs
  • B. They breathe through their lungs only
  • C. They are cold-blooded
  • D. They have a four-chambered heart

Explanation: Reptiles breathe through their lungs as they have adapted to live completely dry, on land whereas amphibians breathe through their lungs, gills and skin. neither of them have amniotic sacs in their lungs both reptiles and amphibians are cold blooded Reptile hearts have three chambers, two atria and one ventricle. The exception is crocodilians, which have four-chambered hearts.

Correct answer: They breathe through their lungs only

505. Notochord is present throughout life in which of the following?

  • A. Urochordates
  • B. Chordates
  • C. Vertebrates
  • D. Cephalochordates

Explanation: All animals belonging to Phylum Chordata have three things in common which are as followed: 1: Notochord 2: A dorsal hollow nerve cord 3: Pharyngeal Gill Slits. The question deals with knowing the animal in which notochord persists through out life. Since, Notochord is replaced by Vertebral Column in higher animals thus, option 'B' and 'C' are eliminated immediately. Option A: It deals with Urochordates which contain Notochord in the small region of it's tail, which is consumed ultimately after a time, thus marking it incorrect. Option D: Cephalochordates have a Notochord which extends right in the mid of the dorsal line from anterior to posterior part of the body. In Cephalochordates, Notochord isn't replaced by vertebral column, and thus this is the correct option.

Correct answer: Cephalochordates

506. How are flatworms similar to roundworms?

  • A. They are both acoelomates
  • B. They are both triploblastic
  • C. They both show bilateral symmetry
  • D. They are both worms
  • E. Options B, C and D are correct

Explanation: Flatworms belong to the phylum Platyhelminthes while roundworms belong to the phylum Nematoda. The main difference between flatworms and roundworms is that flatworms consist of a dorso-ventrally flattened body whereas roundworms consist of a cylindrical body tapered to a fine point at each end. Both the worms are bilaterally symmetrical. Bilateral Symmetry is in which similar anatomical parts are arranged on opposite sides of a median axis so, one and only one plane can divide the individual into essentially identical halves. That is the only similarity, they bear. An acoelomate is an animal that has no internal, fluid-filled body cavity separating its body wall from its digestive tract. Moreover, both are triploblastic, i.e. they have three germ layers. that

Correct answer: Options B, C and D are correct

507. Mytilus and Anodonta are example of which type of Molluscs?

  • A. Gastropods
  • B. Bivalves
  • C. Cephalopods
  • D. None of the above

Explanation: Option B is correct as both have an external covering that is a two-part hinged shell that contains a soft body which is characteristic to "bivalves".

Correct answer: Bivalves

508. The pores through which water enters the sponge body are called:

  • A. Osculum
  • B. Ostia
  • C. Operculum
  • D. None of the above

Explanation: Ostia are small openings or pores in the body wall of certain animals, commonly found in sponges. In the context of anatomy, they are openings through which water enters the sponge, allowing for filter feeding and other essential processes.

Correct answer: Ostia

509. In sponges fertilization takes place which of the following?

  • A. Ectoderm
  • B. Endoderm
  • C. Uterus
  • D. Mesenchyme

Explanation: Choanocytes are cells of the mesenchyme, so fertilization occurs there.

Correct answer: Mesenchyme

510. Which one is not a bony fish?

  • A. Trout
  • B. Sea horse
  • C. Shark
  • D. Tuna

Explanation: Sharks have skeleton made of cartilage and thus are not called "bony" fish. It is part of the chondrichthyes class of fishes.

Correct answer: Shark