Free Forms and Functions of Plants MCQs with Answers

272 Forms and Functions of Plants MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

272 questions · page 17 of 28

161. _ did not have the adaptations to remove the flooding of their cells in fresh water.

  • A. Both B, D.
  • B. Hydrophytes
  • C. None of B, D.
  • D. Xerophytes.

Explanation: Xerophytes are plants adapted to arid or dry environments. They have adaptations to conserve water and tolerate drought conditions. Since they are not present in freshwater so, they don't have adaptations to remove the flooding of their cells.

Correct answer: Xerophytes.

162. _ is necessary for development of leaves and it tends to accumulate in leaves and bark.

  • A. NO2
  • B. Calcium
  • C. Gypsum
  • D. Nitrogen

Explanation: d) Nitrogen: This is the correct option. Nitrogen is necessary for the development of leaves and is a critical component of chlorophyll, which is essential for photosynthesis. Nitrogen tends to accumulate in leaves, as it is a major component of proteins and other cellular structures. However, it does not specifically accumulate in bark.

Correct answer: Nitrogen

163. During photorespiration, the glycolate is converted into glycine in a structure of ceil called:

  • A. Golgi Bodies
  • B. Mitochondria
  • C. Glyoxysome
  • D. Peroxisome

Explanation: Explanation:In the Peroxisomes, glycolate is oxidized with O2 uptake to glyoxylate by glycolate oxidase, and the glyoxylate is converted to glycine by glutamate glyoxylate amino-transferase.This option is not correct. Golgi bodies are organelles involved in processing and sorting proteins and lipids in eukaryotic cells. This option is also incorrect because mitochondria are organelles responsible for producing ATP through cellular respiration, which occurs in the presence of oxygen. Glyoxisome is an organelle found in plant cells that is involved in lipid metabolism, particularly in the conversion of stored lipids into carbohydrates. It is not directly involved in the process of photorespiration.

Correct answer: Peroxisome

164. Micronutrients are required in quantity ranging from:

  • A. 6 - 200 g per acre
  • B. 4-40 g per acre
  • C. 6 - 200 kg per acre
  • D. 4 - 40 kg per acre

Explanation: Explanation:Micronutrients are required in quantity ranging from 6-200 grams per acre.

Correct answer: 6 - 200 g per acre

165. Potassium fertilizers are especially useful for:

  • A. Mango
  • B. Tobacco
  • C. Wheat
  • D. Rice

Explanation: Explanation:Potassium fertilizers are especially useful for tobacco, coffee, potato, and corn.This option is not correct. Potassium fertilizers are especially useful for tobacco, not for mango. These options are also incorrect. Potassium fertilizers are especially useful for tobacco, not for wheat and rice respectively.

Correct answer: Tobacco

166. The presence of calcium is essential for the normal development of plants. An adequate supply of calcium appears to stimulate the development of which part of the plants?

  • A. Leaves
  • B. Fruits
  • C. Root hairs
  • D. Branches

Explanation: A is incorrect as the growth of the leaves is dependent on nitrogen.B is incorrect as the development of fruit depends on phosphorous.C is correct as root hair development is stimulated by calcium. The entire root system is dependent on calcium.D is incorrect as stem growth is also dependent on nitrogen

Correct answer: Root hairs

167. Each _ consists of a light-gathering antenna complex and reaction center

  • A. Chlorophyll
  • B. Photosystem
  • C. Photon
  • D. Electron

Explanation: Photosystem is the correct option because it refers to the functional unit in the chloroplasts of plants and cyanobacteria where the process of photosynthesis takes place. It consists of a light-gathering antenna complex that captures photons and a reaction center where the captured light energy is converted into chemical energy through the transfer of electrons.

Correct answer: Photosystem

168. Photosystem I have chlorophyll, a group of molecules that absorb maximum light of:

  • A. 680 nm
  • B. 780 nm
  • C. 700 nm
  • D. 580 nm

Explanation: There are two photosystems: PSI and PSII. These are named in order of their discovery. Photosystem I has chlorophyll, a molecule that absorbs the maximum light at 700nm. Whereas PSII absorbs the maximum light at 680nm.

Correct answer: 700 nm

169. The cyclic flow of C4 photosynthesis produces:

  • A. ATP and CO2
  • B. ATP
  • C. Only CO2
  • D. Only Oxygen

Explanation: Linear electron flow (LEF) in photosynthesis produces both ATP and NADPH, and the cyclic electron flow (CEF) around photosystem I has been shown to produce only ATP.

Correct answer: ATP

170. Immediate product formed after CO2Fixation in the Calvin Cycle is:

  • A. Unstable 6-carbon compound
  • B. Unstable 5-carbon compound
  • C. Unstable 4-carbon compound
  • D. Unstable 3-carbon compound

Explanation: The correct option is A, as the first unstable product formed after CO2 fixation in the Calvin Cycle is the 6-carbon compound 3-phosphoglycerate (3-PGA).

Correct answer: Unstable 6-carbon compound