Free Biodiversity and Variety of Life MCQs with Answers

3130 Biodiversity and Variety of Life MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

3130 questions · page 247 of 313

2461. Who developed the Kingdom Protoctista for microscopic examination in 1861?

  • A. Earnst Haeckel
  • B. Herbert Copeland
  • C. Margulis and Schwartz
  • D. John Hogg

Explanation: A. Suggested creating the Kingdom Protista to include bacteria and other microorganisms that do not fit into the Kingdom AnimaliaB. Elevated the prokaryotes to kingdom statusC. Modifies five kingdom system

Correct answer: John Hogg

2462. A biologist was studying some groups of protozoa when he noticed details of some of the organisms of this kingdom, which one pair is mismatched?

  • A. Amoebas-Euglena
  • B. Actinopods-Radiolarians
  • C. Foraminifera-Vorticella
  • D. Ciliates-Paramecium

Explanation: A. Both are ProtistsB. Both are ProtozoansC. Rhizaria-ChromalveolataD. Both are Protozoans

Correct answer: Amoebas-Euglena

2463. Which one of these unicellular protozoa cause dysentery in human?

  • A. Entamoeba histolytica
  • B. Amoeba
  • C. Actinopods
  • D. Ciliates

Explanation: Dysentery is an inflammation of the intestine causing diarrhea with blood

Correct answer: Entamoeba histolytica

2464. The kingdom protists consists of four main groups of eukaryotic organisms which include all these except:

  • A. Protozoans
  • B. Algae
  • C. Slime molds
  • D. Fungi

Explanation: A. Unicellular nimal like protistsB. Unicellular and multicellular plant like protistsC. Fungus like protist

Correct answer: Fungi

2465. Zooflagellates are one of the groups of protozoa. Which of the following features is NOT typically associated with zooflagellates?

  • A. Spherical or elongated bodies
  • B. They possess from one to many whip-like flagella
  • C. They occur only as parasites
  • D. Trichonymphas are complex, specialized flagellates

Explanation: A. With single central nucleusB. Enable them to moveD. With many flagella which live as symbionts in guts

Correct answer: They occur only as parasites

2466. African sleeping sickness is caused by which of these human parasites?

  • A. Choanoflagellates
  • B. Trypansoma
  • C. Trichonymphas
  • D. Paramecium

Explanation: A. Sessile marine or fresh water flagellatesC. Complex specialized flagellateD. Ciliate

Correct answer: Trypansoma

2467. Ciliates are unicellular organisms with a flexible outer covering which is called:

  • A. Plasmalemma
  • B. Pellicle
  • C. Cuticle
  • D. Chitin

Explanation: A. Fine,short,hair like structureC. Function in sexual processD. Controls cell metabolism and growth

Correct answer: Pellicle

2468. What structures in Foraminiferans and Actinopods, marine protozoans that produce shells, enable the extension of cytoplasmic projections?

  • A. Calcium
  • B. Silica
  • C. Pores
  • D. Limestone deposits

Explanation: A. Found in shells of foraminiferansB. Found in shells of actinopodsD. Foraminiferans of past have these deposits

Correct answer: Pores

2469. Plasmodium, the apicomplexan that causes malaria, enters the human bloodstream through the bite of which parasitic protozoan?

  • A. Ameoba
  • B. Radiolarians
  • C. Forams
  • D. Female Anopheles mosquito

Explanation: A. ZooflagellatesB. ActinopodC. Foraminifera

Correct answer: Female Anopheles mosquito

2470. Which of these statements corresponds to the features of Euglenoids?

  • A. Euglenoids have no special evolutionary significance
  • B. Classified in plant kingdom
  • C. Classified in animal kingdom
  • D. Some photosynthetic euglenoids lose their chlorophyll

Explanation: Some characteristic features of Euglenoids are as follows. • Euglenoids (such as Euglena) are unicellular protists commonly found in freshwater. • Instead of the cell wall, a protein-rich cell membrane known as a pellicle is present. • They bear two flagella on the anterior end of the body. • A small light-sensitive eye spot is present. • They contain photosynthetic pigments such as chlorophyll and can thus prepare their own food. However, in the absence of light, they behave similarly to heterotrophs by capturing other small aquatic organisms. • They have both plant and animal-like features, which makes them difficult to classify and hence they are called connecting links between plants and animals.

Correct answer: Some photosynthetic euglenoids lose their chlorophyll