Free Biodiversity and Variety of Life MCQs with Answers

3130 Biodiversity and Variety of Life MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

3130 questions · page 218 of 313

2171. Which of the following is not correct for bacterial flagellum?

  • A. It arises from the basal body
  • B. It is involved in chemotaxis
  • C. It is proteinaceous in nature
  • D. It is responsible for conjugation

Explanation: This option is incorrect because the bacterial flagellum is not responsible for conjugation. Conjugation is a type of horizontal gene transfer in which DNA is transferred from one bacterium to another. The DNA is transferred through a pilus, which is a long, thin protein structure that is produced by one of the bacteria. The pilus attaches to bacterium, and DNA is then transferred through the pilus.

Correct answer: It is responsible for conjugation

2172. Which of the following contains peptidoglycan cell wall?

  • A. Penicillium
  • B. Bacterium
  • C. Adiantum
  • D. Polytrichum

Explanation: Bacteria have cell walls that contain peptidoglycan, a unique structural molecule that distinguishes them from fungi, plants and other organisms.

Correct answer: Bacterium

2173. Cyanobacteria have which of the following type of cell wall?

  • A. Gram-positive
  • B. Gram-negative
  • C. Cellulose
  • D. Acid fast

Explanation: This is the correct option because cyanobacteria have a cell wall structure characteristic of Gram-negative bacteria. Their cell walls contain a thin peptidoglycan layer surrounded by an outer membrane, which is typical of gram negative bacteria.

Correct answer: Gram-negative

2174. "Prokaron" means before nucleus is word of_ language.

  • A. Dutch
  • B. Greek
  • C. Roman
  • D. Spanish

Explanation: The term prokaryote comes from the Greek (pro) meaning "before" and (karyon) meaning "nut or kernel".

Correct answer: Greek

2175. Microbiologist place bacteria in following major categories:

  • A. Archaeobacteria and vibrio bacteria
  • B. Eubacteria and Streptococcus
  • C. Eubacteria and Archaeobacteria
  • D. Cyanobacteria and Archaeobacteria

Explanation: Microbiologists classify bacteria into two major categories: Eubacteria, which means "true bacteria, and the smaller group called Archaeobacteria, meaning ancient bacteria.

Correct answer: Eubacteria and Archaeobacteria

2176. The mode of reproduction for cyanobacteria is which of the following?

  • A. Mitosis
  • B. Binary fission
  • C. Meiosis
  • D. Conjugation

Explanation: Cyanobacteria, like most prokaryotes, reproduce primarily by binary fission, a simple and efficient method of reproduction.

Correct answer: Binary fission

2177. Which of the following is found in bacterial cells, but not in mature RBCs?

  • A. Nucleus
  • B. DNA
  • C. Cell membrane
  • D. Mitochondria

Explanation: This option is correct because a Bacterial cell does contain its genetic material in its nucleoid but it is absent in mature erythrocytes.

Correct answer: DNA

2178. Archaeobacteria can survive at which of the following temperature? (Celsius)

  • A. 300
  • B. 120
  • C. 150
  • D. 200

Explanation: Archaeobacteria are known for their ability to survive extreme environments, including high-temperature habitats. Some thermophilic archaea can survive temperatures around 120°C or even higher, but not all archaea can tolerate such high temperatures.

Correct answer: 120

2179. In what category of bacteria does Neisseria most likely fall?

  • A. Cocci
  • B. Bacilli
  • C. Spirochete
  • D. None of these

Explanation: Cocci are spherical or roughly spherical bacteria. Neisseria falls under this category as it is a Gram-negative cocci specifically diplococci.

Correct answer: Cocci

2180. Cell wall of a bacterial cell is more permeable in:

  • A. Gram positive bacteria
  • B. Gram negative bacteria
  • C. Both A & B
  • D. Mycoplasmas

Explanation: Gram positive bacteria is more permeable as outer membrane is absent, so this is correct.

Correct answer: Gram positive bacteria