Free Biodiversity and Variety of Life MCQs with Answers

3130 Biodiversity and Variety of Life MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

3130 questions · page 209 of 313

2081. The nucleoid is found only in certain species of:

  • A. Gram-positive bacteria
  • B. Both gram-positive and gram-negative bacteria
  • C. Gram-negative bacteria
  • D. All bacteria

Explanation: The nucleoid is the region of cytoplasm where the bacterial genetic material is found. It is present in all bacteria and is important for the organism's survival.

Correct answer: All bacteria

2082. Pili are mainly found on certain species of:

  • A. All bacteria
  • B. Gram-negative bacteria
  • C. Both gram-positive and gram-negative bacteria
  • D. Gram-positive bacteria

Explanation: Pili can be found evenly around the surface of the cell, or localized to one or both of the poles. They are found in Gram-negative bacteria only.

Correct answer: Gram-negative bacteria

2083. Cyanobacteria resemble photosynthetic eukaryotes because they have:

  • A. PS-I
  • B. None of these
  • C. PS-I and PS-II both
  • D. PS-II

Explanation: Cyanobacteria have two photosystems (PSI and PSII), and anoxygenic phototrophs have either PSI or PSII-like photosystems.

Correct answer: PS-I and PS-II both

2084. Which part of bacteria is most delicate and damage to it can kill the bacteria?

  • A. Cell wall
  • B. Slime
  • C. Capsule
  • D. Cell membrane

Explanation: The cell membrane of bacteria is very delicate and any damage to it can kill the bacteria. It regulates functions like the transport of proteins, nutrients, metabolites, etc. It also contains enzymes for respiration. All the other components serve as protective materials that serve to prevent the rupturing of the cell membrane.

Correct answer: Cell membrane

2085. Which type of bacteria causes gonorrhoea?

  • A. Gram-negative
  • B. Gram-positive
  • C. None of these
  • D. E. coli

Explanation: Neisseria gonorrhoeae, the causative agent of gonorrhoea, is a Gram negative, coffee-bean shaped facultative intracellular diplococcus bacterium, the classical sexually transmitted bacteria.

Correct answer: Gram-negative

2086. Cyanobacteria help in nitrogen fixation because they have:

  • A. Sodium channels
  • B. Heterocysts
  • C. Hormogonia
  • D. Nitrogenase

Explanation: Cyanobacteria have specialized nitrogen-fixing cells called heterocysts which play a vital role in nitrogen fixation.

Correct answer: Heterocysts

2087. Tooth discoloration in children is caused by which antibiotic?

  • A. Tetracycline
  • B. Streptomycin
  • C. Azythromycin
  • D. Penicillin

Explanation: Tetracycline antibiotic has been found to cause permanent discoloration of teeth in kids below 8 years.

Correct answer: Tetracycline

2088. Bacteria plays an important role in:

  • A. Phosphorus Cycle
  • B. Nitrogen Cycle
  • C. Carbon Cycle
  • D. All of the above

Explanation: In nitrogen cycle :Nitrogen-fixing bacteria convert N2 to ammonia Nitrifying bacteria convert ammonia to nitrates and nitrites Denitrifying bacteria release the N2 back to the atmosphere by converting nitrates back to atmospheric nitrogen. In the carbon cycle, bacteria decompose dead organisms and release carbon back to the environment. In the phosphorus cycle, bacteria convert phosphate into the organic form so that it can be utilized by the plants.

Correct answer: All of the above

2089. E. coli is

  • A. Anaerobic
  • B. Gram negative
  • C. Facultative
  • D. All of the above

Explanation: E coli is a gram negative (Stains pink with Gram's stain), facultative and anaerobic microbe.

Correct answer: All of the above

2090. A bacteria without flagella is called:

  • A. Amphitrichous
  • B. Atrichous
  • C. Lophotrichous
  • D. Peritrichous

Explanation: Based on their flagella, bacteria can be classified as follows: Atrichous have no flagella (the suffix 'a' usually implies an absence of something) Monotrichous have one flagellum at one end only ('mono'=one) Lophotrichous have a tuft of flagella at one end ('lopho' = tuft) Bitrichous have one flagellum on each end ('bi'= two) Peritrichous have flagella all over the surface (peri = around) Amphitrichous have a tuft of flagella at both ends

Correct answer: Atrichous